Volám sa Malala přehled

Volám sa Malala
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278720/mid_volam-sa-malala-g2m-278720.jpg 4 206 206

"Jedno dieťa, jeden učiteľ, jedna kniha a jedno pero môžu zmeniť svet." Malala Keď Taliban prevzal vládu nad údolím Svát v Pakistane, jedno malé dievča sa odvážilo nahlas protestovať. Malala Jusafzaiová odmietla dať sa umlčať a bojovala za právo na vzdelanie pre seba aj ostatné dievčatá. V utorok 9. októbra 2012, keď mala pätnásť rokov, takmer za to zaplatila životom. Keď sa vracala autobusom zo školy domov, bojovníci Talibanu jej z tesnej blízkosti strelili do hlavy. Len málokto veril, že prežije. Malalino zázračné uzdravenie vo Veľkej Británii ju, naopak, nasmerovalo na jedinečnú cestu z odľahlého údolia v severnom Pakistane až do sály Organizácie Spojených národov v New Yorku. Ako šestnásťročná sa stala symbolom mierového protestu a najmladšou laureátkou na Nobelovu cenu za mier v histórii. Volám sa Malala je pozoruhodný príbeh rodiny trpiacej globálnym terorizmom. Príbehom otca, ktorý sa zastával svojej dcéry a založil školu pre dievčatá, aby tak ako muži mohli získať vzdelanie. Príbehom odvážnych rodičov, ktorí nesmierne milujú svoju dcéru v spoločnosti, čo si cení len synov. Je to príbeh o tom, ako hlas jednotlivca môže inšpirovať zmenu vo svete.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

I Am Malala: The Story of the Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Volám sa Malala. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Maevie
06.02.2024 4 z 5

Malálin příběh patří k dalším biografiím, které se kvůli popisovaným hrůzám, těžce čtou. U této knihy je to umocněno ještě tím, že Malála je jenom dítě. Velmi uvědomělé, odvážné a vzdělané dítě, ale přesto malá holka, která potřebuje zázemí a rodinu. Těžce se mi tak četla část, kdy se Malála ocitá v neznámém prostředí, neschopná komunikovat a bez rodiny a tíha skutečnosti na ni plně doléhá. Přestože je Malálin příběh vyprávěn z dětské perspektivy, obsahuje řadu informací, díky kterým se čtenář dokáže orientovat v reáliích i událostech.

JointlieKat94
26.10.2023 5 z 5

Vzhledem k tomu, co se teď děje a já se chtěla dozvědět jen o něco málo víc.. a taky jsem si ji dala do ČV.

Kniha je výborná ačkoliv je psaná očima náctileté dívky. Kdejaké americké studio by to hned bralo jako scifi film.. ale ona je to pravda. To všechno se tam děje a mě je z toho tak smutno. Je neuvěřitelné, že i v téhle době to někde takhle funguje.. zaostalá a vykradená, zkorumpovaná země, která nechce mít obyvatele, co by v hlavě mohli mít svoje názory a něco navíc. Je mi špatně z toho, co vše je ženám zakazováno..

Je to silné čtení. Ale lidi to musej vědět. Musej vědět, že v Čechách se máme skvěle.


Knedlik12
29.04.2023 5 z 5

Kniha mě opravdu dojala. Několikrát jsem i brečela, když jsem si představila jak to co Malála prožila vypadalo kdyby se to stalo mě.
Asi bych už dávno byla mrtvá. Je opravdu odvážná a doufám, že zemře na stáří a bude mít do konce života klid

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Volám sa Malala v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených274x
ve Čtenářské výzvě73x
v Doporučených36x
v Knihotéce104x
v Chystám se číst161x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech5x