Vitaj doma přehled

Vitaj doma https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418185/bmid_vitaj-doma-UQ5-418185.jpg 4 11 11

V knihe Vitaj doma Lucia Berlin opisuje miesta, na ktorých strávila prvých dvadsaťdeväť rokov svojho života. Banícke usadlosti, dom starých rodičov v Texase či vilu v Čile dopĺňajú fotografie a autorkine listy, písané mnohým ľuďom po celý život. Lucia Berlin písala sporadicky poviedky od 60. rokov. Jej príbehy sú inšpirované detstvom, ktoré strávila v rôznych baníckych mestách na americkom Stredozápade, úžasnými rokmi v čilskom Santiagu, tromi manželstvami, celoživotným problémom s alkoholizmom a rôznymi povolaniami, ktorým sa venovala, aby dokázala uživiť svojich štyroch synov. V 90. rokoch začala učiť na univerzite. Zomrela v roku 2004 v kalifornskom meste Marina del Rey. V slovenčine vyšla jej zbierka poviedok Manuál pre upratovačky.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Inaque
Originální název:

Welcome Home , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vitaj doma. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Greenfingers
11.05.2022 5 z 5

Lucia Berlin měla nevšední literární talent a i její popisy míst, kde prožila své mládí a dospívání byly poutavé a zábavné. Kniha sice nedosahuje úrovně Manuálu pro uklízečky, přesto ji však hodnotím plným počtem hvězdiček.

maruska283
23.08.2021 5 z 5

„V našem novém domě se podlaha lehce svažovala a já se denně bavila závody plechovek. Tuňák vs. Ananas." Mozaika jejího života seskládaná z drobností – dům na pláži, vynášení písku, děti v hamakách, útěky před heroinem. A dopisy - spousta dopisů. Nádhera. (přečteno anglicky, česky nevyšlo)


erik385
02.07.2021 3 z 5

Lucia Berlin ma uhranula svojim "Manuálom pre upratovačky", takže som bol zvedavý na tento kus. Prvá polka knihy "Vitaj doma" ma fascinovala - ten divoký, punkový, nomádsky život, čo prežila a dokázala výborne popísať jednotlivé miesta, pocity a atmosféry, až som si úplne všetkými zmyslami tie miesta dokázal predstaviť. To ma bavilo. Zato druhá polka knihy už bola horšia - akože fakt ma nebaví čítať cudzie dopisy, dokonca ani keď ich píše Lucia Berlin. A hlavne keď nepoznám kontext a tisíc mien, ktoré v dopisoch vymenúva a komu dopisy adresuje. Celkovo si myslím, že publikovať súkromnú korešpondenciu kohokoľvek je blbosť. Každopádne teším sa na novú Luciu Berlin a ďalšie poviedky!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vitaj doma v seznamech

v Přečtených12x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

americké povídky

Autorovy další knížky

Lucia Berlin
americká, 1936 - 2004
2019  83%Manuál pro uklízečky
2019  80%Vitaj doma
2021  80%Večer v raji