Viděl jsem ukřižování přehled

Viděl jsem ukřižování https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92850/bmid_videl-jsem-ukrizovani-r5i-92850.jpg 5 43 43

Události v Československu v roce 1938 očima anglického novináře s předmluvou Petra Pitharta. Kniha vznikla krátce po mnichovském ujednání. Byla výsledkem bezprostředních dojmů a zkušeností autora, který v roce 1938 strávil půl roku v Československu jako zpravodaj anglického tisku. Je tedy napsána ještě před vypuknutím druhé světové války, ba dokonce před okupací zbývajícího území Československa v březnu 1939. Sloužila dobrému účelu v době, kdy anglická veřejnost byla dezorientována vítěznými fanfárami Mnichováků, kteří tehdy slavili onen pověstný „mír pro naši dobu“. Morrellova kniha patřila tehdy vedle významné knihy Geyeho „Padlé pevnosti“ („Fallen Bastions“) k prvním anglickým publikacím, které řekly pravdu o Československu a odhalily skutečnou podstatu mnichovského ujednání. Ani dnes tato kniha není zastaralá, ačkoliv víme mnohem více o politickém pozadí a také o výsledcích mnichovské zrady. Neboť kniha není abstraktním politickým traktátem, je živou reportáží, zachycující události přímo v jejich vývoji a oživuje v naší paměti mnoho a mnoho zážitků osudného roku 1938. 3. vydání, v Nakladatelství JOTA s.r.o. 2. vydání.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

I saw the crucifixion , 1939


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Viděl jsem ukřižování. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

tomas6658
28.09.2023 5 z 5

Kniha autorových reportáží - bezprostředního svědectví o období roku 1938 tedy o událostech, předcházejících a souvisejících s vývojem kolem mnichovské konference a jejich dopadů v Československu. Společně s Caquetovým „Zvonem zrady“ a Gedyho „Fallen Bastions“ se jedná o to nejlepší, co bylo o tomto období dějin napsáno zahraničními autory.

Morell byl zahraničním korespondentem listu London Daily Express, který z Prahy pokrýval události kolem Mnichova 1938. Neseděl ovšem v Praze „u stolu“, ale aktivně cestoval po Sudetech a různých dalších částech Československa a podává unikátní svědectví o lidech na obou stranách, o jejich smýšlení - poskytuje tedy určitou psychologickou sondu společnosti a zprávu "o duchu" dané doby. Zabývá se samozřejmě také vývojem diplomatického jednání vlád a rolemi Anglie a Francie, jako tehdejších spojenců Československa. Co z mého pohledu dělá knihu unikátní, je množství reportáží, věnujících se setkávání a rozhovorům s obyčejnými lidmi, jak v Sudetech, tak v českých zemích či na Slovensku. V neposlední řadě se autor netají ani kritickým pohledem na činnost britské vlády, která sehrála, jak známo, v krizi okolo Mnichova velmi negativní roli.

Kniha podává nejen ucelený přehled vývoji před, v průběhu a po mnichovském diktátu. Zachycuje ovšem velmi důležité dobové svědectví novináře, který byl bezprostředně „při tom“ jak v Praze, Sudetech, na Slovensku, nebo třeba na Těšínsku a v Podkarpatské Rusi. Zde všude mluvil s lidmi, kteří se ocitli ve víru dané události a podává jejich reflexi událostí. Tím jde opravdu o jedinečný zdroj informací o dané době, podané přímo „z první ruky“.

Jochen77
13.12.2022 5 z 5

Naprosto brilantní záležitost. Československý rok očima britského novináře, který je v samém centru dění. Účastní se tiskovek vlády má blízko k vedoucím osobnostem SdP, konkrétně Ernstu Kundtovi. Je u všeho a vše střízlivě a uvážlivě komentuje. Postupem doby je již plně na straně československé věci, popisuje vraždy příslušníků čsl. ozbrojených sborů, fanatismus sudeťáckých bojůvek a i naprosto slepý pohled na věc ze strany západu. Rozhodně doporučuji!!!!


Ivan53
27.08.2022 5 z 5

Táto kniha obsahuje pamäti súčasníka osudných udalostí roku 1938 a je doplnená veľkým množstvom prameňov. Karpatskí Nemci či Maďari na Slovensku ani zďaleka neboli voči väčšinovému obyvateľstvu nepriateľskí tak, ako Nemci z pohraničia súčasnej Českej republiky, ktorých voči česky hovoriacemu obyvateľstvu ČSR štvala nacistická propaganda. Ak chce súčasné pokolenie Slovákov pochopiť zánik ČSR bez toho, aby prečítalo desiatky kníh, odporúčam túto knihu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Viděl jsem ukřižování v seznamech

v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených6x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech2x