Veselá cesta životem přehled

Veselá cesta životem https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121789/vesela-cesta-zivotem-121789.jpg 4 10 10

Rozhovor grafika, malíře a ilustrátora Adolfa Borna s hercem, publicistou a překladatelem Jiřím Žákem. Adolfa Borna znají díky večerníčku Mach a Šebestová i ti nejmenší. Mach a Šebestová mají kouzelné sluchátko, které jim umožňuje uskutečňovat sny a prožívat všelijaká dobrodružství. Adolf Born má kouzelné sluchátko také – prostřednictvím ilustrací a grafik nás dokáže přenášet do nádherného světa fantazie a snu. Čtenář této knihy má také kouzelné sluchátko, s nímž může přijít na návštěvu k jednomu z nejvýznamnějších českých malířů, grafiků a ilustrátorů. V rozhovoru s Jiřím Žákem se Adolf Born vyznává ze svých lásek, mluví o dětství, o studiích, o tom, jak se rodily jeho vztahy ke knihám, k barvám, k cestování, zpovídá se z niterných věcí a nechává nahlédnout do svého ateliéru i života. Knížka nese stejný názevjako výstava Adolfa Borna v roce 2008. Při jejím zahájení autor uvedl, že v jeho obrazech je,,vždy prvek humoru, jak jsem to v názvu výstavy oznámil“. A jak napovídá i název knihy rozhovorů, prvek humoru byl přítomný v celém Bornově životě. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Veselá cesta životem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Sandalkar
17.10.2023 4 z 5

Trochu zklamani. Cekala jsem moudro za moudrem a nasla spis jmeno za jmenem. Presto to hlavni, ze Adolf Born umel zit a u toho se usmivat, to tam bylo.

1amu
04.09.2020 4 z 5

Zajímavá kniha rozhovorů dvou přátel, kdy ten první ví na co se ptát a ten druhý odpovídá tak, že čtenář "chytá druhý dech".
Nejdříve je nutno říci, že Adolf Born byl celý život přesvědčený monarchista. Miloval Rakousko-Uhersko, možná dílem tím, že se narodil v Českých Velenicích, což byla půlka města, na druhé straně byl rakouský Gmünd. Jeho jedna babička byla Rakušanka, která se nikdy nenaučila česky. Strýcové a bratranci byli z druhé půlky města a vzájemně se až do r.1948 navštěvovali.
A.B. miloval Turecko, kde měl jednak mnoho přátel a také mnoho výstav. Proto se to hemží v jeho kresbách sultány. Sděluje, že Turci a Češi mají stejný humor.
Ovlivnilo jej Španělsko: Takovou diktaturu mít, tak skáčeme radostí po ulici (1956). Franco svým způsobem zachránil zemi, aby se nestala ruskou kolonií, což se stalo s námi.
Miloval malíře F.Tichého, J.Zrzavého a K.Lhotáka, každý z nich prý vytvořil svůj vlastní svět.
Když se seznámil s B.Hrabalem, ten jej upoutal hned na začátku : Trest, kterej potkal Němce hned po II.sv.válce je kuriózní, nemusí s tím každý souhlasit, ale že jim to patří, protože kvůli nim přišli do Evropy takoví záhadní lidé, jako jsou Rusové. Předtím nic takového nepřicházelo v úvahu a takový trest je pro Němce z tohoto hlediska nedostačující.
Vůbec jsem neznal některé z jeho obrazů:
František Josef se svým ochráncem pozorují lyžařský styl K.H.Borovského, kterej je míjí na běžkách.
Snídaně v trávě s Magdalenou, Dobromilou Rettigovou (mimochodem prý vůbec neuměla česky).
Turecký velvyslanec přilétá vzducholodí do Benátek v době karnevalu .
František Palacký učí cisařovnu Sisi bruslit a zamračeně je sleduje pan manžel, císař F.J.
Úžasné nápady, ohromná fantazie, pohlednice prý šly na dračku, nedivím se.
A na závěr něco, co by mohlo potěšit ty, kteří se pohybují na Databázi knih:
Knižní kultura oslovuje tak nejvíce 10 % lidí, i to je hodně. Myslím, že to je odkaz právě těch statečných pionýrů I.republiky, jako Vilímka, Borového,Štorcha-Mariena, kteří dělali ty krásný knihy...
Moudrý pán a já se jdu pídit po těch jeho pohlednicích (už jednu mám - Císař Rudolf II. pomáhá (drží deštník) svému oblíbenému malíři H.A.Aachenovi, který kreslí v dešti dle modelu akt).
Protože Adolf Born byl vskutku originál, ne se všemi jeho názory souhlasím (což je normální, třeba názor na V+W).
Ale jde o osobnost, kterou respektuji.


novecento
26.03.2020 5 z 5

Tato útlá kniha je elegantně zmapována ,,veselá cesta životem,, a údobím více jak v té době 80 let malíře Adolfa Borna (85). Je to rozhovor dvou dobrých přátel u sklenky dobrého vína, kdy nehledíme na správné vedení toku vět a daného tématu. Dle mne je to čtivé a dobře namíchané cuvée vzpomínek na rodiče, školu, přátele a osobnosti výtvarného umění i témat vlastní tvorby. Mnozí autoři ,,mastí,, podobné životopisy na cca 300 stránkách nezáživných textů. Jiří Žák dokázal vedením rozhovoru vystihnout podstatu smyslu života a úžasné tvorby Adolfa Borna na minimalistických 135 stránkách textu, včetně zajímavých ilustrací a fotografií. Doporučuji jako zákusek k této zdařilé knize zhlédnout v archívu ČT také pořad: Krásné ztráty-rozhovor Prokop-Dvořák-Born ...to je další pohlazení po duši.
P.S. tato kniha je napsána v duchu kréda Adolfa Borna: Miluji bajkaře-Krylova, La Fontaina, Ezopa. Mám rád jak míchají říši zvířat a lidí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Veselá cesta životem v seznamech

v Přečtených13x
v Doporučených2x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit1x

Autoři knihy

Adolf Born
česká, 1930 - 2016
Jiří Žák
česká, 1946