Velrybí divadlo přehled

Velrybí divadlo https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519806/bmid_velrybi-divadlo-64bd447192bb9.jpg 4 18 18

Napínavá rodinná sága odehrávající se v Dorsetu a ve Francii. Jedné bouřlivé noci roku 1928 vyplaví moře na břeh Lamanšského průlivu velrybu. Podle zákona patří králi, ale dvanáctiletá osiřelá Cristabel s ní má jiné plány. Spolu s dalšími obyvateli venkovského panství Chilcombe — sestrou Flossie, bratrem Digbym, služkou Maudie a hostujícím umělcem Tarasem — si z hrudního koše obrovského zvířete udělají divadlo. Jen tam, pod klenbou z velrybích kostí, může Cristabel uniknout bezohlednému chování svých nevlastních rodičů i rázné vychovatelce a nechat zazářit svou fantazii. Blíží se ale druhá světová válka, která odkloní životy jednotlivých protagonistů na zcela jiné koleje. Někteří z nich už nechtějí hrát role, které se od nich očekávají, a tak v počínajícím světovém konfliktu musí každý z nich najít způsob, jak napsat svůj vlastní příběh…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

The Whalebone Theatre , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velrybí divadlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

soukroma
12.05.2024 3 z 5

Trochu jako na houpačce: psáno lehkým perem, s mnoha "prostřihy" a vsuvkami (dopisy, záznamy, deníky, seznamy - většina ale kurzívou, což se nečetlo dobře). Začátek (1920) výborný, seznámení s panstvím a jeho momentálními obyvateli (nevýznamná C. čtyřletá) a marnotratným synem, pak skok tu zpět, tu kupředu v dalších částech, takže z jednoho dítěte jich je najednou horda, dospělí si také vyměnili role (už výrazná C. dvanáctiletá), a z těch dětských záležitostí už se stává poněkud nuda. Teprve pasáž (závěrečná třetina knihy) posledních druhoválečných let je opět velice zajímavá, s C. ve službách SOE.
Takže na debut výborné, ale na mne prostě moc zdlouhavé (600+ stran) a s některými poněkud nudnějšími pasážemi. 70%

"Lidi říkají o ženách spoustu hloupostí a jedna z nich je, že nám schází jasný úsudek. Že jsme nerozvážné a nejisté. Osobně považuju jistotu za jistý druh arogance.
Když mi bylo dvanáct, věděla jsem VŠECHNO; s každým rokem života vím o něco míň a je v tom svoboda. Člověk má daleko víc prostoru. ... vždycky se dá udělat víc."

Vojslava
08.04.2024 5 z 5

Kniha, po které jsem sáhla trochu namátkově do seznamu "knih, které si chci příležitostně vypůjčit" s trochou rezervovanosti k charakteristice "rodinná sága" - to mi vždycky indikuje poloviční červenou knihovnu. Byla jsem ale velmi mile překvapena: dostala jsem tak trochu "Bildungsroman" v nejlehčí formě, postavy (a nejen děti) hledají samy sebe, do příběhu naskakují, opouštějí ho... a ačkoliv největší prostor dostává Christabel, řekla bych, že není malých rolí. A divadlo z velryby, symbol nezávislosti, nápaditosti a bezmezné kreativity až do konce, to mne dostalo a připomnělo mi spoustu nápaditých divadelních inscenací, ve kterých jsem si přála hrát... Každopádně vůbec volby nelituju, četbu jsem si moc a moc užila!


luciella10
29.03.2024 5 z 5

Kniha má 600 stran, ale když končí, přejete si, aby měla aspoň 1000. Osudy jedné šlechtické rodiny na jihu Anglie, silný vztah tří sourozenců a válka. Silná a krásná kniha, kde chvíli sníte a chvíli se vám tečou slzy. Kniha, na kterou se nezapomíná.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)

06.08.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Velrybí divadlo v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených2x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech1x