Velký cirkus přehled

Velký cirkus https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168853/mid_velky-cirkus-XFQ-168853.png 5 172 172

Pierre Clostermann byl jedním z těch , kteří hned na první výzvu generála de Gaulla přišli do Anglie , aby po ztracené bitvě vyhráli válku , nebo přinejmenším zachránili čest. Ve 24 letech byl nejúspěšnějším francouzským stíhačem 2.světové války. Ve své knize vzpomínek vypráví dramatickou historii oněch let , kdy život každou chvíli visel na vlásku. Čtenáře zaujmou strhující popisy bojových akcí , kdy na duševní síle i technické dovednosti v jediné vteřině závisí všechno , a kamarádství mužů , kteří se dovedou jeden pro druhého obětovat bez jediného zbyzečného slova.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Le grand cirque , 1948


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velký cirkus. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

ZuzanaK.
14.05.2024 5 z 5

Zajímavé, poučné, čtivě napsané, zaujatě nestranné. Za mne skvělá kniha "deníkových" zápisků se spoustou doplňujících informací, které dovolí nahlédnout lehce za oponu. 9/10

milary
02.06.2023 5 z 5

Když je knížka skvělá, zajímají člověka (mě) i věci, o kterých nemá kale ponětí. Tady to byla nejen letadla a podrobnosti o jednotlivých typech, vlastnostech a vývoji "za pochodu", ale i konkurenční "dostihy" protivníků na poli arzenálu a bojových strategií, popisy života letců i leteckého personálu, a další.
To všechno by mě zaujalo sotva, nebýt mimořádného zpracování. Dívám se, že Velký cirkus vyšel jako svazek edice Živé knihy, což je název v tomto případě víc než výstižný. Co se zdá nepřenosné, zprostředkoval Pierre Clostermann formou deníků jako strhující vyprávění. Svědectví o strachu, vyčerpání, odvaze, nenávisti, šílenství a respektu. O službě vlasti, opotřebovanosti, nasazení a zklamání. O válce.
Nemůžu posoudit, nakolik si kniha nárokuje být literaturou faktu. Mně se líbila.

Poslouchala jsem audioknihu z edice Mistři slova. Četl sugestivně Jiří Dvořák.


stanislava9718
02.06.2023 4 z 5

Téma letecké bitvy 2. světové války mě zajímá, kniha Pierra Clostermanna v překladu Ladislava Jehlička popisuje zažité příběhy opravdu naživo, jste vtaženi do dějů, leteckých operací, života letců a personálu okolo nich. Podobně zažívali boje i Českoslovenští letci.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Velký cirkus v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených264x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených31x
v Knihotéce160x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech4x