Věk supernovy přehled

Věk supernovy https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531480/bmid_vek-supernovy-65c1ede70fe9e.png 3 141 141

udiokniha Věk supernovy obsahuje postapokalyptický příběh od autora bestselleru Problém tří těles Liou Cch'-sina. Překlad Hana Do. Čte Zbyšek Horák, režie Jakub Tabery. Tou dobou byl Peking jedním z měst na Zemi. Tou dobou byla Země jednou z planet na obloze. Té noci dospěly dějiny, jak je lidé znali, ke svému konci. Ve vzdálenosti osmi světelných let zemřela hvězda a zaplavila Zemi smrtícím zářením, které do roka zahubí všechny lidi starší třinácti let. A tak se spouští odpočet. Rodiče se ze všech sil snaží předat svým dětem veškeré vědomosti, které budou potřebovat pro udržení světa v chodu. Dětský svět ovšem odmítá pokračovat v zaběhnutých kolejích světa dospělých. Vysní si lepší svět, svět plný her, ale ani děti stejně jako dospělí nedokážou odolat temným stránkám lidské povahy a snový svět začíná připomínat noční můru... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: audiokniha , Host
Originální název:

Supernova Era (超新星纪元) , 2003


Interpreti: Zbyšek Horák
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věk supernovy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Highlander
30.04.2024 3 z 5

Očekával jsem sci-fi a to jsem nedostal. To je asi jediný důvod, proč hodnotím tak nízko.
Nicméně pokud by někoho zajímal hypotetický svět dětí... bude muset dát hvězdiček šest.

Myšlenka je velice zajímavá, jen mě ty děti jako hlavní hrdinové nebaví snad v žádné knize (nicméně jsem ochoten to tolerovat, když to má zajímavý příběh).
Bylo zajímavé sledovat, jak děti myslí - a podivovat se, jak se autorovi podařilo se do nich vžít - ale zároveň mě to skoro nudilo. Ale pár zajímavých postřehů tam bylo.

Moc nesouhlasím s jedním komentářem... že jsou USA vykreslovány jako agresoři, apod... za prvé jedná se o děti. A za druhé přesně takhle by to vypadalo. To jsou prostě fakta. Kde jinde ve světě by si děti měly hrát se zbraněmi a na válku, než v Americe?
Jen kdyby to psal americký autor, tak by to byla hra se zbraněmi z pohledu hrdinů, no. Proto je samozřejmě jasné, že Čína je tady za ty dobré. Příjemná změna.
Co se týká změn klimatu... bylo tam psáno o zlepšení klimatu - nicméně bylo i explicitně napsáno, že se jedná o navrácení do normálu po výbuchu supernovy - kdy se svět oteplil. Navíc to, že velmi klesla lidská populace, tomu taky jistě pomůže.

Atuin
05.01.2024 5 z 5

Přečetla jsem si knihu podruhé a zastávám názor že až takhle nízké hodnocení si kniha vskutku nezaslouží. Věk supernovy byl napsán před sérií Vzpomínka na zemi a upřímně řečeno řada autorů by si o takovém debutu mohla nechat jen zdát a řada současných českých autorů/ autorek fantastiky už vůbec.
Zdá se mi že ani řada současných čtenářů úplně nechápe pojem Sci - fi a řadí jej do něčeho jako odborná literatura, či populárně naučná protože je v tom fyzika a jiné technologie tak to adi musí být zákonitě celé pouze a jenom spolehlivě pravdivé a pojem fikce řadě lidí úplně uniká. 4,5 * jelikož seznámí s autorem proběhlo přes Problém tří těles, Temný les a Vzpomínku na zemí..., ovšem kdyby ne mám pocit že tento počin by to sám o sobě dost dobře ustál...


Adapa
03.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Když vyšla trilogie Vzpomínka na Zemi, přečetl jsem ji během pár dnů. Zavřel jsem se doma a jen četl a četl a četl. Naprosto mě to dostalo. Když se objevil Kulový Blesk, objednával jsem si to v předprodeji a s radostí se pustil do čtení – a přišlo vystřízlivění. Kulový Blesk se mi nelíbil, nudil. Tak když jsem si v roce 2020 koupil Věk Supernovy, založil jsem ho do knihovny, že na něj někdy dojde. Špatná hodnocení tady na databázi mne odrazovala od čtení.

Přišel nemocný víkend s covidem, tak jsem z nudy sáhl po Věku Supernovy, že to zkusím. A ono mě to dostalo tak, že jsem to přečetl během neděle se spoustou čaje, díval se na zasněženou zahradu a terasu a představoval si válčící děti v Antarktidě.

Román má skvělý úvod, který mě vtáhl hned do děje. Výbuch Supernovy ozáří lidstvo a cca do 10 měsíců všichni lidé starší třinácti let zemřou. Tak přichází příprava na předání světa dětem, rychle je vše naučit a zajistit chod státu. Vše sledujeme krásně z čínského pohledu, kdy Čína je středobodem a její postavy jsou krásně kladné. Ta čínská kolektivní mentalita se mi tam líbí, tu žádný jiný autor neumí napodobit, ani nikdo ze sovětských spisovatelů vědeckofantastické literatury.

Moc je předána a přichází hladký běh, který se mění v chaos, kdy si děti chtějí hrát, nechtějí pracovat, nechtějí se učit, jen si užívat – tzv. cukrovinkové období. A v agresivní Americe místo cukrovinkového období mají války gangů a tak se rozhodnou na půdě OSN uspořádat nové olympijské hry, kdy se na území Antarktidy do sebe pustí armády světa – tankové bitvy, útoky bajonety, stíhačky. A to vše děti ve věku cca třináct čtrnáct let.

Zrádná Amerika vše poruší, vytasí jaderné zbraně, ale Číňané svět zachrání a nastolí rovnováhu. A pak Američané přichází s novým nápadem – tzv. Velkým stěhováním. Ten nápad mi přišel jako taková pitomost, že jsem čekal, že na něj nedojde, že si to chytří Číňané rozmyslí a nebo naopak lstiví Američané to dělají protože mají v rukávu další podvod.

Souhlasím se všemi komentáři, že se tady děti chovají nelogicky. Sám autor si protiřečí a některé pointy kapitol jdou proti sobě. Super dokonalý počítač, který ovládá Čínu v prvních dnech najednou zmizí, Číňané se s ním už nikdy neporadí o Olympiádě ani o Velkém Stěhování. A takových nelogičností je tam více. Proto dávám hvězdu dolů, ale četlo se to vážně dobře a neděli s covidem mi to krásně ukrátilo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Věk supernovy v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených181x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených3x
v Knihotéce142x
v Chystám se číst109x
v Chci si koupit39x
v dalších seznamech2x