Vejce na Maovi přehled

Vejce na Maovi https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56111/vejce-na-maovi-56111.jpg 4 20 20

Příběh obyčejného muže, který zneuctil ikonu a odhalil pravou tvář diktatury. Když jednoho květnového dne roku 1981 autobusový mechanik Lu Decheng, jeho přítel, výtvarný redaktor Yu Dongyue, a učitel Yu Zhijian zosnují komplot proti čínskému režimu, netuší, že se právě vepsali zlatým písmem do moderních čínských dějin. Jejich barvou napuštěná vejce, která dolétnou na portrét Mao Ce-tunga na pekingském náměstí Tiananmen, roztočí kolotoč událostí, při nichž bude jeho protagonistům ještě mnohokrát tuhnout krev v žilách. Vejce totiž nezasáhla jen Maovu podobiznu, ale samou podstatu lidského zla, ztělesněného čínským politickým systémem zrozeným z touhy po moci. Zatímco si za svůj donkichotský čin odpykávají mnohaletý trest ve vězení, čínská diktatura dál chrlí oheň a síru a chrání svůj neposkvrněný štít. Denise Chongová, čínsko-kanadská autorka a držitelka řady literárních cen, předkládá čtenářům románové zpracování skutečného příběhu obyčejných mužů, kteří odhalili pravou tvář režimu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Egg on Mao , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vejce na Maovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Sygi
25.11.2018 4 z 5

Brutální zážitek.

historikola
07.01.2016 5 z 5

Děsivý, ale pravdivý příběh.
Na druhou stranu je dobře, že se o tomto tématu píše nebo točí dokumenty. Rozhodně to pomáhá osvětlit dobu co byla a "zakázaná" témata.


kopretina21
14.01.2015 3 z 5

Velmi zajímavý popis událostí na Náměstí nebeského klidu v r. 1989. Zároveň přináší dobrou sondu do čínské minulosti i současnosti. Popisy čínských vězení jsou též zajímavé, jinde jsem se s nimi zatím nesetkala. Kniha je psána čtivě, střídají se pasáže zminulosti a přítomnosti, ale není to na úkor logiky. Do poslední chvíle je napínavé, jak dopadne osobní život protagonisty.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vejce na Maovi v seznamech

v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených4x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

Čína politika

Autorovy knížky

Denise Chong
kanadská, 1953
2010  71%Vejce na Maovi