Ve znamení kola a draka přehled

Ve znamení kola a draka
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210586/bmid_ve-znameni-kola-a-draka-BNm-210586.png 5 1 1

Píše se Léta Páně 1645. Třicetiletá válka se pomalu blíží ke konci, ale rozpoutaná soldateska jak císařských vojsk, tak i švédských armád stále nechce ustoupit. Švédové mají obsazenu větší část Moravy a k ovládnutí celé země jim brání jen dobytí Brna. Nepřemožitelný maršál Lennart Torstenson počne ostřelovat městské hradby. Ale tři dny jež si určil k pokoření města, se protáhnou v týdny, týdny v měsíce a město, ač vyhladovělé a takřka bezbranné, se nevzdává. Nepřemožitelný je přemožen nenadálým mírem mezi sedmihradským knížetem Rákoczym a vídeňským císařem Ferdinandem Habsburkem, Brno je zachráněno... (Do knihy je zařazeno 34 dřevorytů Heleny Bochořákové)... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve znamení kola a draka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

braunerova
08.10.2022 5 z 5

Velké překvapení. Výborný román, který nutí k zamyšlení nad tehdejší složitou dobou, vyprávění prodchnuté láskou obou autorů k Brnu a rodné Moravě. Spousta mikropříběhů historických osobností i obyčejných lidiček. Z těch známnějších třeba švédského maršála Lennarta Torstensona, velitele města Raduita de Souchesa, prachaře mistra Petra Hauka nebo rektora jezuitských kolejí Martina Středy.
Proti malé posádce, měšťanům a studentům stála přesila zkušených žoldáků 20:1. Obléhání trvalo čtyři měsíce a zemřela při něm třetina švédské armády.

"S tou myší dírou budu hotov do tří dnů."
Lennart Torstenson


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ve znamení kola a draka v seznamech

v Přečtených1x

Štítky knihy

Brno třicetiletá válka (1618-1648)

Autoři knihy

Helena Bochořáková
česká, 1894 - 1980
Vladimír Bochořák
česká, 1887 - 1973