Ve stínu cypřiše přehled

Ve stínu cypřiše https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76052/ve-stinu-cyprise-76052.jpg 4 6 6

Na počátku 20. století žili Číňané v Kalifornii vystaveni opovržení a předsudkům... V té době vyplují v Monterey na světlo artefakty neuvěřitelné hodnoty – starodávné čínské jadeitové pečetidlo a deska popsaná třemi dávnými jazyky –, o čemž se dozvídáme z výpovědi prvního muže, Američana. Druhý svědek je Číňan a poskytne vyprávění o tom, jak se tyto nalezené artefakty vzápětí ztratily. Uplyne téměř celé další století, než jeden nekonvenční mladý vědec odhalí důkazy o velkém objevu a jeho záhadném zmizení. Tentokrát se Američané i Číňané spojí na cestě za tajemstvím, které vyvolává pochybnosti o objevech Kryštofa Kolumba. Jejich cesta však přináší pozoruhodný závěr... Poutavý román Thomase Steinbecka, syna slavného Johna Steinbecka, je směsicí historie a napínavého literárního mistrovství. ... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Olympia
Originální název:

In the Shadow of the Cypress , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve stínu cypřiše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

novecento
01.12.2018 4 z 5

Je to budoucnost jež nám odpoví na mnohé otázky historie, které jsou nám dnes uzamčeny důmyslnými zámky se společným heslem JTT (JE TO TAJEMSTVÍ) Jedno takové tajemství nám poodhalil spisovatel Thomas Steinbeck.
Zajímavě poskládaný příběh, ve kterém prožíváte společně s čínskými rybáři noční lov olihní v roce 1906, ale také ve druhé části knihy sledujete vývoj grafických počítačových programů, které mapují místa potopených lodí a cizích těles na mořském dně. Jaké bylo tajemství ukryté ve stínu cypřiše? Kam až sahaly hranice čínských námořních objevů na počátku 15 století? Kdo vlastně jako první připlul a navštívil pobřeží obou Amerik? Po přečtení poznáte, že Čína není jen kopírka všeho, co se ve světě vyrobí, ale že je to zejména národ s velkou tradicí objevů a vynálezů, které si dnes již ani neuvědomujeme. Zajímavá a dobře napsaná kniha, které nechybí napětí a má smysluplný závěr. Za sebe doporučuji.

ladyfromskye
28.06.2018 5 z 5

Thomas Steinbeck je vskutku synem svého otce. Tato knížka se mu moc povedla a mě opravdu mrzí, že u nás od něj žádná jiná už nevyšla. Snad se to časem napraví. Malou výtku směřuji k překladateli. Příště to chce víc přemýšlení nad možnostmi českého jazyka. Slovo komputer mi bude hýbat žlučí ještě hodně dlouho.


soukroma
27.12.2013 4 z 5

Zajímavý román o ještě zajímavější a stále ještě trvající historické záhadě čínských zámořských objevů (konkrétně dosažení pobřeží Kalifornie již v roce 1422). Vyprávění není zrovna napínavé ani svižné (zde lze spíše doporučit thriller Zloděj map o téže záhadě z jiného pohledu), s odlišnostmi 3 částí knihy (deník psaný váženým vědcem ze Stanfordu na počátku 20. století, vyprávění naturalizovaného vzdělaného Číňana téže doby a spojující příběh mladých vědců - Američana a Číňana - ze současnosti). Dobře vykreslené charakteristiky hlavních hrdinů a obecně vnímaných a očekávaných vlastností zastoupených kultur a národností.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ve stínu cypřiše v seznamech

v Přečtených9x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst7x

Autorovy knížky

Thomas Steinbeck
americká, 1944 - 2016
2011  77%Ve stínu cypřiše