Vánoční zpověď přehled

Vánoční zpověď
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512021/bmid_vanocni-zpoved-xGc-512021.jpg 4 235 235

Možná měl trochu smůlu. Unaven věčnými partnerskými konflikty a zahnán do kouta šel a nechal se napálit od lichvářů a podvodníků jako tisíce jiných lidí. Peníze nikdy nedostal, a přesto musel splácet. Co by udělal každý z nás? Zavolal na policii anebo navštívil advokáta? On byl jiný, zatlačili ho daleko za hranici zoufalství, klidně se mohl zhroutit. Zareagoval jako voják, který už nemá co ztratit. Chtěl získat zpět, o co přišel, a možná si tak trochu i napravit reputaci. Vydal se prozkoumat, kdo za špinavým byznysem stojí, kdo vládne imaginárním penězům a kdo pro své štěstí neváhá zničit životy ostatních. A nejen to. Tváří v tvář této pololegální mašinerii toužil také obhájit sebe sama. Goffovsky, tedy všemi možnými prostředky.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoční zpověď. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (74)

marvan00
12.05.2024 1 z 5

Další román od Goffy a další údiv nad tím, co všechno lze v téhle zemi vydat knižně. U překladové literatury hodnotím obsah a způsob sdělení, ale u české literatury jsem v koncích. Co mám hodnotit, když často chybí nejen to nejzákladnější řemeslo, ale dokonce i slovní zásoba nebo cit pro jazyk? Co je to proboha "zrzoun"? Neměl na mysli autor spíš "zrzek"? A mohl bych tu předložit celé věty nebo slovní spojení, které při čtení svou krkolomností doslova rvou uši a tak místo ponoření se do příběhu si jen říkám: WTF? To opravdu nikomu nevadí takováhle literární šmíra?
Půlku knihy tvoří dialog mezi vězněm a vězeňským psychologem, přičemž vězeň má být sice nepřízní osudu stíhaný, přesto přirozeně inteligentní člověk a psychologem dokonce bývalý vysokoškolský pedagog. Když pominu, že dialog zní jako by jej četli z papíru a předstírají hovorovou řeč jako někdo, komu je evidentně zcela cizí, ve výsledku působí oba jako laciní debilové. V druhé půli knihy dojde na samotnou zápletku, přičemž v momentě kdy dospěje do finále ji autor utne a ex post nám ji v závěru dovypráví postavy. Vzrušující jak přerušovaná soulož. Opět: Goffa jako bývalý policajt disponuje jak silnými příběhy tak i sociálním cítěním, dokáže vymyslet a rozvrhnout kostru příběhu, nechybí mu při tom ambice, ale samotné zpracování: katastrofa.

hlenicka
30.04.2024 5 z 5

Ufff... tahle mi teda dala zabrat! V životě se mi stalo opravdu jen párkrát,na prstech jedné ruky by se to dalo spočítat,že jsem měla z knížky zvláštní pocit. A právě u téhle se to stalo, deprese,smutek,pochopení té osoby,o kterou tu jde. Že se do ní člověk dokázal napojit a pochopit, proč udělala to,co udělala,ikdyž to neschvaluje. Silné čtivo.
Nejhorší na tom ale je,že by se to v dnešním světe určitě stalo a kdoví,jestli neděje.
Byla to ode mě první od Goffy a díky za to,protože si chci přečíst další.


Timkim
20.03.2024 5 z 5

Depresivní, zoufalé, ale uvěřitelné. Jasně, Adam si za to mohl sám, ale že narazí na ještě většího parchanta asi netušil. V podstatě celou knihu jsem mu fandil a naivně čekal happyend....no, tak někdy jindy v jiné knize. 90%

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)

02.10.2022


Citáty z knihy (1)

Bůh má raději ateisty. Protože ho neotravují svými problémy.


Kniha Vánoční zpověď v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených289x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených19x
v Knihotéce201x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech5x

Autorovy další knížky

Martin Goffa
česká, 1973
2020  88%Muž z chatrče
2014  87%Bez těla
2019  84%Přiznat vinu
2013  81%Muž s unavenýma očima
2016  90%Dítě v mlze