Václav IV. Sám sobě nepřítelem přehled

Václav IV.    Sám sobě nepřítelem https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288517/bmid_vaclav-iv-sam-sobe-nepritelem-M0y-288517.jpg 4 17 17

Pro milovaného syna Václava IV. najde nevěstu jeho otec – císař Karel IV. Volba padne na Johanku Bavorskou, ta vyhovuje jeho politickým ambicím. Mladá nevěsta se s prostředím pražského dvora, dobře sžívá, ale po Karlově smrti se mladý pár ocitá v nelehké situaci: ona se snaží být dobrou královnou a manželkou, ovšem Václav je nevyzpytatelný a zdá se, že posadit se na trůn po velkém císaři je nad jeho síly.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Václav IV. Sám sobě nepřítelem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

emilieselden
30.07.2021 3 z 5

Knize jsem se v knihovně dlouho vyhýbala, protože
Václava IV., jako panovníka, nemám zrovna v oblibě.
Ale dala jsem mu šanci, říkala, jsem si, že třeba změním názor. A opravdu se tak stalo. Už se na něj nebudu dívat jako dřív. Jen jsem nečekala, že to bude vyprávěné z pohledu Johany Bavorské. Uvítala bych i Václavův pohled, ale i pokračování by bylo dobré. Pěkné čtení.

RendyaDav
12.01.2020 5 z 5

Jo zase mě to v táhlo do doby minulé,krásné , čtivé...


Damato
25.09.2017 5 z 5

Tak jsem si pěkně potrápila dušičku. Trošku jsem - já naiva - žila v tom, že Václav byl slaboch, ale hodný a mírný ( takový jak ho známe z filmu - pan Höger), holt nepřekročil stín svého otce, což od něj všichni čekali a tak prostě už neměl sílu dokazovat všem kolem sebe , že je to ON a ne otec. A ouha, ne nerozhodný, ale pohodlný, ne nešťastný, ale flegmatik a vlastně srab, který ne, že nemá sílu něco dokazovat, jemu to bylo vlastně jedno. Čechy asi opravdu miloval, ale nedokázal- a že na to páky měl, vždyť jeho všichni milovali, už jen proto, že byl synem svého otce , za kterého by Češi dýchali ( a dýchali by do dnes, co?) - kvůli své pohodlnosti udržet co nabyl. Hodně jsme se doma dohadovali i nad jeho vztahem k ženám. Jo, kamarádský přístup rozhodně, ale zpovědnicí by asi manželka být neměla, ne? Poradenský přístup- určitě jo, vždyť do dnes my holky máme dost rády, když se s námi doma ti naši páni tvorstva chtějí poradit, ale také čekáme, že důležitá rozhodnutí udělají chlapi sami a nebudou nám fňukat na rameni. Co je horší, než nerozhodný, nad vším bědující a věčně nespokojený muž - taková třtina větrem se klátící, vedle nás. Hodně mi to připomíná jednoho našeho porevolučního politika ( a teď mi došlo , vlastně i jmenovce) a jeho dopisy manželce z vězení, kdy ji prosí o rady nad svými milostnými vztahy k různým milenkám. Některé ty manželky vladařů a politiků musejí mít svatozář - tak jako Johanka , kterou národ český tak miloval. A teď mi opět došlo, že i tu manželku nejmenovaného politika náš národ miloval. Když zemřela, bylo smutno nám všem.
Kniha je napsána velice čtivě a poutavě, moc hezky se četla a ještě lépe se u ní, nad tím našim českým rozpolceným národem, přemýšlelo o minulosti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Václav IV. Sám sobě nepřítelem v seznamech

v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x