V tmavej komore přehled

V tmavej komore
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370169/bmid_v-tmavej-komore-zIE-370169.jpg 4 29 29

Keď sa feministická spisovateľka Susan Faludi dozvie, že jej sedemdesiatšesťročný otec, s ktorým sa už dávno odcudzili a odsťahoval sa do Maďarska, podstúpil operáciu na zmenu pohlavia, vydáva sa na nezvyčajnú cestu za zmyslom identity v modernom svete i v znepokojivej minulosti vlastnej rodiny. Čo má spoločné tento nový rodič, ktorý je teraz „kompletná žena“, s tým mlčanlivým, výbušným, ba až násilníckym otcom, ktorého poznala, či s fotografom, ktorý si vybudoval kariéru na úprave fotografií?... celý text

Literatura světová Romány Rodina
Vydáno: , Inaque
Originální název:

In the Darkroom , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V tmavej komore. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

markyticka
31.12.2023 4 z 5

Recenze ani anotaci jsem dopředu nečetla. Čekala jsem román a možná detektivku, ale chyba lávky. Jde o příběh rodiny autorky, o hledání identity, o možnosti ji změnit. Příběh doplňují podklady autorky, které si sebrala k otázce Židů, maďarského obyvatelstva, transsexualitě a změně pohlaví a jsou to docela obsáhlé podklady. Začátek nebyl záživný, ale překonala jsem chuť knihu odložit a nakonec jsem ráda. Ale není to kniha, co chcete číst znovu.

ela1972
29.10.2023 3 z 5

Z knihy mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu zajímavý smutný příběh, na druhou je znát, že knihu píše novinářka. Z knihy se ale dozvíme, co se dělo v Maďarsku a na Slovensku v otázce židů a genderu.


ma-angel
10.05.2023 5 z 5

Dokonalá, komplexní kniha, jejímž ústředním tématem je identita - její podstata, krize, ztráta, hledání a (ne)nalézání. A věčná otázka, zda je něčím, s čím se rodíme, nebo co si můžeme sami dobrovolně zvolit. Bez ohledu na to, zda jde o identitu národnostní, rasovou, náboženskou či genderovou, které se v našich životech setkávají, prolínají a možná i jedním jsou. Příběh Susan Faludi je sondou do života jejího/její táty Ištvána Friedmana alias Stevena Faludiho alias Stefánie, fotografa, retušéra, tak trochu podvodníčka, ale také transženy, hrdiny a zoufale osamělého člověka, který nachází vykoupení v zahlazování stop za vlastní minulostí a přijímaní nových identit. Ale temná komora nemůže zůstat uzavřena věčně a Susan se svou pedantickou přesností a objektivitou novinářky na straně jedné a dojímavou lidskostí na straně druhé odkrývá staré diapozitivy jako střípky identity otcovy i své vlastní.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V tmavej komore v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených6x
v Knihotéce70x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

Susan Faludi
americká, 1959
2018  80%V tmavej komore