V noční tmě přehled

V noční tmě
https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65244/v-nocni-tme-65244.jpg 3 3 3

Román italské spisovatelky (nar. 1911) se odehrává v Paříži za jarní noci. Vypráví několik příběhů, jejichž hrdinové odhalují uprostřed noční tmy pravou tvář, a přibližuje tak chaotický svět západního velkoměsta.

Literatura světová Novely Povídky
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Nel buie della notte , 1976


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V noční tmě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Terror
15.08.2021 1 z 5

Uf! Co tohle zase mělo být? Přitom postavy vypadaly zajímavě. Studentka, která prodává své tělo, drogový dealer... Několik příběhů... Jakých příběhů? Tahle kniha je jeden velký bordel. Žádné členění do kapitol, souvislý text bez jakýchkoli předělů, takže nevíte, kdy končí pasáž té které postavy a začíná další. Jednou čtete o myšlenkách dívky, která se kouzlem mění v dumání taxikáře. Ztratil jsem se už po prvních pár stranách. Ke všemu je to psáno absolutně nezajímavým stylem, kterému nepomáhá ani přítomný čas. Zajímavé jsou jenom vsuvky psané drobným písmem, na které jsem si musel před brýle narafičit ještě lupu. Ty jsou totiž čistá science fiction.
"Kvalitní literatura má být náležitě nestravitelná." Už nevím, kdo to řekl, ale tahle kniha to splňuje alespoň z té druhé části. A opět se mi potvrdilo, že díla, která se vydávají za novodobou a moderní klasiku, nejsou čtení pro takového primitiva, jako jsem já.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Věřte, pane, jedno k druhému a konečně jsem pochopil, že člověk má pouze jeden problém: s kým být. Někteří jsou nešťastní, že jsou sami, a jiní protože sami nejsou. Nebo chtějí být s někým jiným, než s kým zrovna jsou.


Už nevěří: neboť láska - kterou si představovali bez konce - je opustila, a všechno ostatní, po čem dychtili, ať už to bylo bohatství či sláva, je odkazuje právě k tomu okamžiku, kdy se láska rozplynula, a potom už je všechno jen pouhá vycpávka, piliny nebo místo, kde se čeká, jako je tohle bistro, kde neznámí lidé po celou noc sedí těsně u sebe v šeru a předstírají, že jsou zde proto, aby zabili čas, zatímco zbytečně a bez lásky zabíjejí život.


Kniha V noční tmě v seznamech

v Přečtených4x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst1x

Autorovy další knížky

Alba de Céspedes
italská, 1911 - 1997
1984  73%Výčitka
1979  67%V noční tmě
1971  60%Bábika
1958  80%Předtím a potom
1942  0%Nikdo se nevrací