V hradbách přehled

V hradbách https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182248/v-hradbach-182248.jpg 5 2 2

Spisovatelka Anna Lauermannová-Mikschová píšící pod pseudonymem Felix Téver (známá též svým literárním salonem na Jungmannově náměstí) ve svém literárním díle vycházela ze znalosti pražského prostředí, které však viděla trochu jinak, než bylo v české literatuře obvyklé. Nebyla to Praha drobných živnostníků a „malých lidí“, jak o nich psal její současník Ignát Herman, byla to Praha měšťanská, Praha rodin koketujících se životem šlechty, kde národní cítění bylo mnohdy překryto pocitem sounáležitosti s monarchií. Román V Hradbách z roku 1924 plasticky vykresluje postavy sevřené „v hradbách“ konvencí, předsudků a vlastní omezenosti Prahy na sklonku 19. století. Jsou to snobští měšťané pošilhávající po šlechtě, důstojník, který bezohledně vysává svojí rodinu, matka, vychovaná v klášteře a posedlá potřebou znovu povznést svou rodinu do šlechtického stavu, který sňatkem s nešlechticem ztratila, ale též příslušníci zbohatlé nové buržoazie a rodící se vlastenecké inteligence. Kronikářský styl jakým autorka líčí reálie všedního života těchto vrstev je v naší literatuře zcela ojedinělý, je prodchnut romantizujícími zápletkami, které však neústí k jednoznačně šťastnému konci, ale vrcholí většinou reálným procitnutím a deziluzí... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V hradbách. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Bublinka78
19.11.2023 3 z 5

Neurazilo. Ovšem tak do půlky knihy jsem si říkala, kam se děj vlastně ubírá? Takové trošku ospalé, zdlouhavé. Ale tak se prostě psávalo. Chápu, že tohle už mladým nic moc neřekne a troufám si tvrdit, že některým slovům už ani nebudou rozumět.

Jaruš7
16.02.2023 5 z 5

Jako cenný dárek si ji hodnotím, neboť jde o dobové vyprávění z časů minulých.
Život v pravdě tak, jak se žil.
K tradici rodiny, majetku, postavení a úcty patřily vždy psané i nepsané zákonitosti. Překlenout okovy protivenství dokáže jen silná vůle a odvaha ke změně.

Citace:" ...kumšt má jiná pravidla a jiný čas. (Umělecké pojetí řemesla- zdobné kovotepectví). Že se to takhle ve světě nikdy nedělo, povídáš, a přece muselo se dít, kdepak by si to jinak lidský mozek mohl vymyslit ! -
Nebylo by muzikantů, kdyby ptáci v lese nezpívali a voda nehučela a vítr nesvištěl a hrom neburácel, nebylo by malířů, kdyby nebylo denního světla, sluneční záře, barev země i oblohy, a nebylo by spisovatelů, kdyby nebylo lidských citů, náruživostí a myšlenek."

"Věřit znamená nevědět, co jistě vím, tomu není nutno věřit. Bernard Bolzano snaží se však ve své Athanasii důmyslně, aby dokázal nesmrtelnost duše, dával svým žákům otázku:" Věříte v Boha?" Odpověděl-li žák " věřím" řekl mu:"Jděte, propadl jste!" V průběhu svých přednášek objasňoval jsoucnost Boha, žák měl odpověděti:" Nevěřím, jsem o jsoucnosti Boží přesvědčen."

Mám podobný obrázek z titulní strany z těch starých časů.
Je na něm koňský povoz plný slámy s pobíhajícím psem a kočím s bičem před vjezdem k Prašné bráně v Praze.
Nostalgie starých časů.

Pro libozvučné repliky se k dílu budu vracet. Zanechal stopu a to se cení.


vlkcz
16.08.2021 4 z 5

Zajímavý román o počátku 2. poloviny 19. století v Praze. Nabízí se srovnání s Němcovou či Světlou, ty ale v této době žily, kdežto pro autorku V hradbách jde již o téma víceméně historické. Víceméně se drží obrozeneckých mýtů, takže v některých okamžicích člověku vyskočí pobavený úsměv nad naivitou našich předků, ale popisovanou dobu vystihuje poměrně dobře. I když se v některých okamžicích objeví romantické náznaky, celkově jde spíš o Balzacovský román a občas člověku vytane na mysli Zolův naturalismus.
Pro někoho může jít o nudné dílo, ale občas neuškodí, když se člověk oddá pomalému tempu vyprávění. Je ale pravda, že dnes už archaický jazyk čtivosti nepřidá a i poměrně velký počet korektorských přehlédnutí četbu ztěžuje.
Ale jinak docela příjemné překvapení a rozšíření čtenářských obzorů.
3,5*

všechny komentáře

Související novinky (1)

Neříkej to mámě, Ztracený ráj a dalších 22 nových eknih zdarma

23.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V hradbách v seznamech

v Přečtených4x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x