V ebenové zemi přehled

V ebenové zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445302/bmid_v-ebenove-zemi-Xx1-445302.jpg 4 22 22

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V ebenové zemi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Kakho-Oto
09.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Pokud by si čtenář myslel, že po dvou svazcích začne cyklus „ztrácet dech“, pak by byl, alespoň tedy podle mě, vyveden z omylu. Nejprve se kladní hrdinové setkají s vyslanci kmene, jenž má skutečně prapodivný zvyk, tj. prodávat vlastní příslušníky do otroctví. Z jejich držení se Karovi podaří osvobodit Hafída Sichara, po kterém léta neúspěšně pátral jeho bratr Ben Wasaka. Následuje seznámení Kary s tzv. Otcem pěti set, tedy novým mudirem (něco na způsob vládního zplnomocněnce) ve Fašodě. Osobně se mi tato samolibá postava, která ráda nechává druhé a to i zcela nevinné osoby vyplatit 500 ranami vůbec nelíbí, ale pro nelidské otrokáře se tak v ději objevuje další velká hrozba. Bohaté baštonády se dočkal také Amr el Makašef, strýc Mahdího a další historická postava v románu. Samozřejmě, že v tomto případě ho May nechal přežít, v opačném případě by se dopustil ahistorismu. Samotné vyprávění je strhující: Kara se s některými přáteli, většinou spolu s Ben Nilem a Selimem, dostane do zajetí různých pomahačů Ibn Asla a nakonec i přímo do jeho rukou. Ve všech případech logicky Kara ben Nemsí padouchům uniká, většinou dost rychle. Vždy se však útěk daří jiným způsobem, někdy i s pomocí jeho přátel. Čím dále tvrdší Reis efendi nechává otrokáře nemilosrdně popravovat, čímž se dostává do sporů s Karou. Ten se nakonec spolu s Ben Nilem a Selimem vydává vlastní cestou, poněvadž Reis efendi neschválil Karův plán na konečné potření otrokářů. Někteří čtenáři chválí v komentářích Reisovu tvrdost, avšak konečné vítězství dobra by nebylo možné bez Kary ben Nemsího. Bez jeho pomoci by Reis nedosáhl žádných velkých úspěchů v protiotrokářském tažení a navíc to byl zase Kara, kdo i za přispění štěstěny dokázal Ibn Asla porazit, aniž by v posledních bojích tekla krev vojáků a černochů. Bonus této skvělé dobrodružné knihy představuje scéna, kdy rozlícená hroší matka po ubití mláděte rozdupe několik černochů, dokud ji nezastřelí hrdinný Kara ben Nemsí. Pro mě se jedná o nejpovedenější svazek ze čtyřdílného vydání cyklu V zemi Mahdího. 90-95 %, tj. zcela zasloužených 5 hvězdiček Doplněk: od III. kapitoly knihy v Ebenové zemi (Seriba Aliab) se jedná o děj románu V Súdánu, což je v rámci třísvazkového vydání cyklu jeho závěrečný díl.

MaxíkD.
25.11.2023 5 z 5

Super! Konec byl hodně napínavý, zbývaly asi 4 poslední stránky do konce a hlavní hrdinové jsou připraveni na smrt. Náhle se osvobodí a Ibn Asla dopadnou. A ještě je i čtvrtý díl, tak uvidíme, jak se příběh ještě rozvine.


danny_21
09.06.2021 3 z 5

Na březích Nilu / Otec Pěti Set / Mahdí ve starším vydání ( a celý cyklus v zemi Mahdího ), jsou možná tím nejpovedenějším dobrodružstvím v rámci Orientu či Dalekého Východu, které Carlos předal čtenářskému světu. Kara ben Nemsi effendi se potýká s tlupou lovců lidí obklopen typickými černobílými postavami, tentokrát ale s několika výjimkami - u jejichž tlučhobovských hlášek jsem se místy opravdu bavil, a třeba Otce Pěti set - který mi jako jinochovi objasnil, že baštonáda nemá s jídlem nic společného ) . Akce dostatek, sem tam nějaká ta krev, podávání křesťanského přesvědčení a vyprošování milosti pro darebáky u rajise effendiná ve skoro snesitelné míře, leč finální zúčtování s Ibn Aslem dost zklamání - 60 %

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V ebenové zemi v seznamech

v Přečtených36x
v Doporučených3x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut