V cizích službách přehled

V cizích službách https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79048/bmid_v-cizich-sluzbach-xiT-79048.jpg 4 32 32

V cizích službách s podtitulem Ze zlatého věku v Čechách popisuje dobu na samém začátku 16. století, v době vlády krále Vladislava II., nástupce Jiřího z Poděbrad, dobu kdy husitská tradice ještě byla stále nejen živá, ale i vládnoucí. Ale v jaké podobě! Nová ve středověku neobvyklá svoboda husitství se tu zvrhá v uvolnění všech řádů, v nevázanost zejména vyšších dvou stavů: panského a rytířského. Smích si tu, v Jiráskově knize, jak bylo tehdy i ve skutečnosti, tropí příslušníci těch dvou stavů z králova zákazu bojových výjezdů do ciziny. Ne z třídní neb politické opozice, nýbrž právě jen že je jim takto lacino dobytý zisk a kořist více než dobro země. A slouží tito zemani a páni vojensky komukoliv a třebas i proti sobě, a jsouce v míru přáteli a v nejlepší shodě, v zjednané vojenské službě jsou stejně ochotni bít jeden druhého a zabíjet se. A to tento pokles někdejších husitských bojovníků v pouhé žoldnéře, a dokonce v německých službách, povzbudilo Jiráska, aby na to ukázal, čím byla doba Vladislava II., krále "Dobře", jak se mu říkalo, kdy si u nás dělal každý co chtěl a země klesala.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V cizích službách. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

zdenka4808
27.09.2023 5 z 5

Příběh českých žoldnéřů, kteří se s nadšením a s vidinou snadného zbohatnutí dávají do služeb bavorského falckraběte Ruprechta. Po prohrané bitvě u Schönbergu se jich pouhá hrstka vrací domů do Čech. Myslím, že neprávem opomíjené dílo a přitom pro mě jeden z nejlepších Jiráskových románů.

Blue
23.05.2023 4 z 5

Jiráskův román méně známý, o to více je třeba jej doporučovat. Výborné čtení.


MichalMartinka
25.03.2023 3 z 5

Kniha se skládá ze dvou povídek a ukončuje tak období husitství. První (V cizích službách) je delší a výborná - Druhá (Ze zlatého věku v Čechách) je kratší...a taková nemasná neslaná.
V první povídce, odehrávající je na začátku 16. stol., kdy je patrný ještě ten ultrakvistický radikalismus a kdy čechové, ač nebojují za svého krále, tak stále prosazují to čeství a spomínají na ty staré časy jak naši předci uměli skládat vozy do sebe a jak bojovali v Uhrách a pod králem Jiřím. A ten konec no...plakal sem.
Druhá povídka se odehrává na konci 16. stol. a ukazuje dobu Rudolfínskou. No...jako...kdyby to nebylo napsané na konci od pana Nejedlého, tak to nepoznám. Tady už ukazuje ty růžky ten panský stav, který toho nevolníka dře z kože, ale...já nevím. Přečetl sem to...ale nebylo to ono. Nic méně mě to od pana Jiráska neodradí a budu pokračovat.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V cizích službách v seznamech

v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce105x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

Alois Jirásek
česká, 1851 - 1930
1970  75%Staré pověsti české
1951  75%Psohlavci
1965  84%F. L. Věk I.
2000  83%Temno
1955  74%Z Čech až na konec světa