Útržky Sněhurčina kožichu přehled

Útržky Sněhurčina kožichu
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467824/bmid_utrzky-snehurcina-kozichu-L5H-467824.jpg 4 12 12

Poezie francouzského básníka Cédrica Demangeota (1974–2021). V Cédricu Demangeotovi přišla čeština a česká poezie o svého nejintimnějšího francouzského přítele. Neomylně vybírané české básníky vydával ve svém nakladatelství Fissile a některé z nich, jako třeba Bohdana Chlíbce nebo Jana Zábranu, dokonce překládal. Nakonec vyrazil i opačným směrem, z francouzštiny do češtiny. Cédric měl rád autory, kteří se odvážili psát v jiném než mateřském jazyce – pokud byl jejich vpád barbarský a rozvířil ustálené vody řeči nečekanými zlomy a ohyby. Miloval Becketta za to, jak roztrhal francouzštinu na kusy. V tomto textu sám okusuje Sněhurku navlečenou v kožichu češtiny až na kost. Bílou jako sníh.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Útržky Sněhurčina kožichu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

lubtich
15.04.2021 3 z 5

Demangeotovy zásluhy v šíření české poezie jsou neodmyslitelné (poutavě o tom – a i o Útržcích – na Youtube kanálu Fra hovoří Petr Zavadil) a skutečnost, že ho čeština nadchla natolik, že začal i česky psát, je rovněž pozoruhodná.
Tenhle sešit je plný minimalistických (mnohdy pouze jednoveršových) básní, v nichž se každé slovo pečlivě váží a jazyk se láme. Převládající motiv sněhu, který je patrný i v názvu knihy, pak vzněcuje řadu otázek: Překrývá sníh to špatné, nebo dokonce překrývá to, co by překryto být nemělo? Nepřekáží řeč sněhu? ("Sněž a mlč.", "Bez řeči se sněžím", "Řeč je nepřítel sněhu. // Ale sníh to neví.") Je sníh něco, co nemůže být způsobeno námi, ale pochází z vnějšího prostředí? ("Sněžit je nutně pryč." "Sněhem se osvítím. // Sněhem jinak."). A dost, to už bych skoro odcitoval celou sbírku. Ale i texty, ve kterých "nasněženo" není, stojí svou strohostí a úderností za to, některé kusy v sobě mají až surrealistickou poťouchlost.

Čau ropucho, podívej
jak jsme živí – když
po močálech rána
zapomenutou šerednost
smutně hladíme.
(s. 36)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Útržky Sněhurčina kožichu v seznamech

v Přečtených12x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst2x

Autorovy další knížky

Cédric Démangeot
francouzská, 1974 - 2021
2012  85%Slota
2021  70%Útržky Sněhurčina kožichu
2023  100%Neklid