Útočiště přehled

Útočiště https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455938/bmid_utociste-aYN-455938.jpg 4 480 480

Sandrine, která se před nedávnem přistěhovala do Normandie, dostává výzvu od notáře, aby si zajela převzít osobní věci z domu po své zemřelé babičce – svérázné ženě, jež žila osaměle na maličkém ostrově nedaleko pobřeží a odmítala se stýkat s dcerou i s vnučkou. Sandrine vystupuje z lodi na šedivém, chladném ostrově a setkává se s hrstkou obyvatel, starých lidí žijících v téměř naprostém odloučení od civilizace. Všichni jí popisují babičku jako milou a laskavou ženu, tedy obraz daleký tomu, co o ní Sandrine vyprávěla matka. Na ostrově vládne podivná atmosféra. Stačí pár hodin, aby si Sandrine uvědomila, že zdejší obyvatelé skrývají nějaké tajemství. Cosi, z čeho mají hrůzu. Proč tedy odtud nikdo z nich neodjede? Co se stalo s dětmi z prázdninového tábora, narychlo uzavřeného v roce 1949? Namísto odpovědí je mladá žena po několika dnech nalezena, jak bloudí po pláži na pevnině s oblečením zmáčeným krví, která není její… Román získal cenu za nejlepší francouzský román roku 2019, která se uděluje na každoročně konaném literárním festivalu detektivek v Cognacu.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Les refuges , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Útočiště. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (195)

mario.nette
28.03.2024 2 z 5

Tuhle knihu jsem začala číst někdy před rokem a půl na doporučení. Došla jsem do poloviny a pak jsem ji odložila, protože mě to vůbec nebavilo. Teď jsem se k ní opět vrátila (začala jsem ji číst znovu), jelikož mě nalákaly komentáře :D no, ne že by mě to nějak extra bavilo.
Četla jsem to jen proto, že jsem byla zvědavá jak to dopadne, kdy přijde ten šok. Upřímně? Sandrine mi byla celou dobu nesympatická a jak se blížil konec, byla mi nesympatická víc a víc.

No a nakonec z toho vzešla totální kravina :( fakt mě to zklamalo a asi jsem jediná. Prostě za mě ne :D

Teď bude spoiler:
Jako kdyby to vše bylo o Sandrine, tak ještě ok. Ale ve finále ten policajt? Tím tu knížku totálně pokazili :( psycho cvok týpek :D
Ale jediný plus na tom všem bylo, že kočičky nebyly kočičky, za což jsem ráda :)

85098211
27.03.2024 5 z 5

(možné malé spoilery)
Musím upřímně přiznat, že mi tahle kniha dala docela zabrat. Přitom její první část byla (aspoň pro mne) absolutně strhující a krásně přehledná. Je tady totiž Sandrine, která se vydává na malý ostrov převzít věci po své zemřelé babičce, kterou ovšem vůbec neznala. Ostatní podrobnosti se dozvíte z anotace, která ale prozrazuje pouze malý zlomek toho, co se bude dít dál. A ani já víc neprozradím ;-). Po určité době začne svůj příběh vyprávět zdánlivě někdo jiný, žena, která se se Sandrine ztotožnila, ale nikdo nezná její pravé jméno. A ještě o něco později se příběh znovu změní, protože policisté, kteří případ vyšetřují, si jsou jistí, že ono vyprávění není úplně pravdivé... A to byl právě ten důvod, proč jsem se v knize tak trochu těžko orientovala, i když jsem ji poslouchala (jako audio z KTN) opravdu pozorně. Ve finále se ale všechno logicky propojí a vysvětlí, přestože právě toto rozuzlení je překvapivé a zároveň šokující. Kniha jako taková je vynikající a originální, už dlouho se mi tak zvláštní příběh do rukou nedostal. Navíc jsem jím byla tak pohlcená, že jsem se nedokázala soustředit na nic jiného ;-). Proto hodnotím plným počtem - a pokud bude načtena nějaká další autorova kniha, já u toho rozhodně chybět nebudu! ;-)


Romischka
25.01.2024 5 z 5

Sice je teprve leden, ale já už mám pocit, že jsem našla nejlepší knihu tohoto roku! Vůbec nevím, jak vyjádřit své momentální pocity. Po dočtení hledám diskuze k této knize, potřebovala bych ji nutně probrat s někým, kdo ji má taky přečtenou. Dokonce jsem si svoje vlastní myšlenky ohledně děje a zápletek sepsala na papír, což NIKDY nedělám! Příběh mě totálně dodělal a já vůbec nevím, jestli a kdy budu moct začít číst nějakou další knihu. Všichni si tu knihu potřebujete přečíst! Akorát počítejte s tím, že budete tak moc začtení, že zapomenete na jídlo i na ostatní potřeby a jen budete muset číst dál.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kdo je tajemný obr z mlhy?

31.08.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Útočiště v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených551x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených48x
v Knihotéce275x
v Chystám se číst334x
v Chci si koupit98x
v dalších seznamech9x