Útěky z pekla přehled

Útěky z pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277728/bmid_uteky-z-pekla-5oa-277728.jpg 4 62 62

„Na vlastní oči jsme v Osvětimi viděli přípravy k zavraždění milionů maďarských Židů, proto jsme cítili jako povinnost uprchnout a informovat o tom svět,“ sdělili po válce slovenští mladí muži. Za nesmírně dramatických okolností se jim útěk zdařil a jejich zpráva o osvětimské vyhlazovací mašinerii se dostala až k předním státníkům svobodného světa. Unikátním svědectvím přispěl i muž, který přežil vzpouru ve vyhlazovacím táboře Treblinka a následný útěk napříč Evropou. Jiní utíkali z německého zajateckého tábora podzemní šachtou, tajně kopanou po dlouhé týdny, protože se za každou cenu chtěli vrátit ke svým bojovým jednotkám ve Velké Británii. A byli i další… Dějem nabitou mozaiku několika těchto unikátních příběhů zpracovali do dramatické a čtivé podoby autoři, kteří se touto tematikou zabývají již po celá desetiletí.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Útěky z pekla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

ArwenAragorn
16.01.2023 4 z 5

80%

Šest příběhů, kdy se podařilo utéct neobyčejně statečným mužům v pěti případech z koncentračních táborů, v jednom ze zajateckého tábora. Velmi silné příběhy, většinou o nich účastníci pak napsali celou knihu (např. Utekl jsem z Osvětimi).
Vyprávění je poutavé, čtivé, útěky jsou na tak tenkou knížku dost podrobně popsané, nechybí fotografie.
Určitě doporučím.

klaraj093
07.01.2023 4 z 5

Velmi dobré zpracování knihy na téma holocaustu, kniha obsahuje 6 příběhů od různých lidí kteří si prošli tímto peklem. A podařilo se jim utéct.
Doplněno o fotografie, kniha je velmi čtivá a napínavá svým způsobem.


Kakho-Oto
03.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Velmi čtivá kniha o šesti dramatických útěcích z německých koncentračních a vězeňských táborů v průběhu druhé světové války. Ve všech uvedených případech figurovali Češi, často čeští Židé a v prvním případě dva Židé ze Slovenska. Příběh slovenských Židů Vrby a Wetzlera, kteří na začátku dubna 1944 utekli z KT Osvětim a následně se díky nim po Evropě rozšířila zpráva o tom, co se skutečně děje v koncentračních táborech – zejména šokující údaje o "průmyslovém" vraždění židovské populace. Ve stejné době utekli z KT Březinka český Žid Vítězslav Lederer a rumunský Němec Viktor Pestek. Místo toho, aby Lederer poskytl světu stejné údaje jako Vrba a Wetzler, se znovu zapojil do protinacistického odboje na území tzv. protektorátu. Český Žid Richard Glazar přežil židovskou vzpouru v KT Treblinka 2. 8. 1943, poněvadž přežil zbytek války pod jinou identitou. Jiná kapitola se věnuje pokusu o útěk 76 příslušníků RAF ze zajateckého tábora Sagan. Pouze třem z nich, dvěma Norům a Nizozemci, se podařilo uprchnout. Celkem 50 "útěkářů" bylo postupně Němci povražděno, mezi nimi byl i Čech Arnošt Valenta. Třetí kapitola knihy se věnuje útěku dvou Sovětů, kterým v roce 1944 pomáhali i čeští vlastenci z obce Peklo nad Zdobnicí (u Vamberka). S jejich pomocí se Sověti dostali nakonec až k slovenské partyzánské skupině Signál, v jejichž řadách se dožili konce války. Poslední kapitola je věnována útěku vězňů z vlaku na nádraží v jihočeských Katovicích, konkrétně ukrývání se dvou z nich – Poláka a Ukrajince. Tento příběh se odehrává v závěrečných tří týdnech války.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Útěky z pekla v seznamech

v Přečtených78x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených3x
v Knihotéce112x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech3x