Utajený odposlech přehled

Utajený odposlech https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218709/bmid_utajeny-odposlech-jCq-218709.jpg 3 9 9

Publikace poodhaluje roušku tajemství o využívání utajeného objevu armádou USA v období studené války. Román popisuje životní příběh mladého dospívajícího chlapce Ameriky čtyřicátých let minulého století v období studené války. Z chlapce se stane vojenský pilot a později člen tajné služby, který se zapojí do vývoje utajovaného systému pro sledování ponorek. Úspěšné odposlouchávání umožnilo US Navy tajně sledovat Ruské ponorky na tisíce kilometrů. Americkým rivalům studené války, tedy Sovětům, se dařilo od roku 1968 tajně kupovat informace o amerických odposlechových systémech a o kódování zpráv. Díky tomu podstatně zdokonalili svoji ponorkovou flotilu. Se spoustou faktů nijak nekolidují pasáže věnované životním situacím hrdiny románu. Tragédie, kterými prošel, seznámení s životní láskou a jak šel život jeho rodiny ruku v ruce s vývojem jeho kariéry. Utajený objev z roku 1937 o možném poslechu zvuků pod vodou na tisíce kilometrů, kterým to vše začalo, není mezi veřejností dodnes všeobecně znám snad proto, že byl v 1991 odtajněn záměrně zmatečně. Vše je v knížce úmyslně popisováno srozumitelnou formou, aby se čtenář neztrácel v technických pojmech. Přesto i ten, kdo chce získat konkrétní informace (fakta) o skutečných událostech probíhající studené války na moři a hlavně pod hladinou, i ten si může přijít na své. Půjde to až tak daleko, že čtenář bude váhat, jestli ta publikace není scifi. Není, je to jen otázka důsledného hledání a ověřování uvedených, poměrně méně známých faktů.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Utajený odposlech. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Tajnůstkář
10.03.2021 5 z 5

Roky běží. Tak celkem spokojenost. Kritiky od kritiků zdrcující. Kritiky od přátel a čtenářů spíš hladí po duši. Doma mi zbyly poslední dva výtisky. V obchodech přes Kosmas zůstalo po létech pár desítek posledních. Vydat to podruhé by nebyl chytrý počin. Jak to říkal herec Jiří Kodet „Mě by jenom zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu,“ že Bestseller napsal někdo jiný. No přiznejme si soudruzi, že se našli lepší. Možná našli lepší cestu jak se prodat. Knihy moje doma skříně nepodpírají a tak kromě toho, že se vrátily úspěšně náklady na vydání, krátce jsem se seznámil s Michalem Vieweghem, v jednom svém pořadu mě odcitovala Halina Pawlovská a málem zahájené třetí světové války, se vlastně od vydání knihy nic zvláštního neudálo.

Tajnůstkář
05.10.2015 5 z 5

Kritiky obecně nemám rád. Snad proto, že často nedokáží posuzovat dílko z pohledu toho kdo píše, když sami nepíší. Přesto je oslovuji, protože někdo ten názor na napsané by publikovat měl. Vždy je třeba ocenit, když má kritik vlastní názor, pokud ho má. Nevadí, že je kritický, že to prostě zdrbe, když je v tom něco nového, z čeho se dá poučit. Konec konců si čtenář může sám utvořit názor na knížku, ale i na kritiky k ní. Proto jsem šel tak daleko, že jsem do tištěné knihy uvedl dosud známe kritiky na e-knihu již dříve vydanou. Především i ty záporné.
A odezva?
Při posledním čtení v městské knihovně Jbc padnul dotaz, kolik kritiků ode mne tu mou knihu koupilo?
Trochu jsme se zasmáli a povídalo se dál.


Makropulos
04.10.2015 3 z 5

Ke knize jsem se dostala díky autorovi, který se mi ozval na základě toho, že jsem ji uvedla v "Chystám se číst" a poslal mi ji.
Kombinace beletrie a literatury faktu mě velmi zajímala, ale musím říci, že v této knize je to na mnoha místech řešeno dost násilně. Nevím, zda je to mu tak i v tištěné verzi, ale v elektronické verzi je docela dost gramatických chyb.
Vadil mi přechod ze 3. osoby do první, naprosto nečekaně a z jedné věty do druhé. Jak už tu je někde napsáno, pokud to byl záměr, tak já jsem ho nepochopila.
Pokud chceme hovořit o literatuře faktu, neměly by být chyby např. ve jméně amerického prezidenta, protože potom ani ostatní jména a názvy, které neznám, nemusí být přesné. Také několikeré řešení tykání a vykání v angličtině opravdu ve mně nebudí důvěru v ostatní fakta v knize obsažená.

V Závěru knihy jsou nasypaná různá fakta dohromady s domněnkami a celé je to proloženo varováními typu:
"Dávejte si pozor i na to, co píšete do mailu, ať nedopadnete
jako Bin Ladin." Myslím, že to bych spíš nechala na čtenářích, co si z přečtených informací vezmou.
Knihu jsem ovšem přečetla se zájmem a myslím, že jsem si z ní i něco odnesla. Autorovi fandím a přeji mu, aby jeho další díla byla jen lepší.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Utajený odposlech v seznamech

v Přečtených7x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst1x

Štítky knihy

lodě konspirace ponorky studená válka zvuky pod vodou odposlech tajné informace

Autorovy knížky

Bohuslav Kočárek
česká, 1949
2014  67%Utajený odposlech