Úředně mrtev přehled

Úředně mrtev https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112280/uredne-mrtev-112280.jpg 5 4 4

Ústřední postavou je námořní důstojník americké armády, působící v Šanghaji. Po napadení Pearl Harbouru japonci byl jimi zatčen a vězněn. Z vězení se mu zdařil druhý pokus o útěk a po dlouhé strastiplné cestě se dostal se svými druhy k americké armádě a domů. Na útěku procházeli japonskými liniemi a jen díky pomoci čínských obyvatel a partyzánů dokázali téměř nemožné. ... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Rudolf Kmoch
Originální název:

Officially dead


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úředně mrtev. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

milan3144
31.10.2017 4 z 5

Poutavě vylíčen příběh amerického námořníka, jehož vstup USA do II. světové války zastihl v Šanghaji. Jeho zatčení Japonci, věznění a pokusy o útěk a strastiplná pouť k záchraně.
Jen pár postřehů, co poněkud u mne budí rozpaky.
Nevím jestli to je způsobené překladem, ale na straně 13 hlavní hrdina uvádí:"A nyní se událo jedno z mála hrdinství, která jsem kdy spatřil..."ovšem o sedm stránek dál se od téže postavy dozvíme: ...Viděl jsem stovky případů hrdinství, ale žádné z nich nebylo větší než hrdinství, které vykonal Rhody Hall..."
A v pasáži, kdy v zajetí vzpomíná na své zážitky s hady mi připadalo, že nás tak trochu tahá za nohu. Že sdílel místnost s chřestýšem, dobře, beru. Že si ho ochočil a kam se hnul, tak on přilezl za ním...hm. Že s ním chodil na procházky, jako se psem...no tak tooo..., ale že na těch procházkách na zapískání chřestýš vždycky přilezl...tak to už... Ale kdo ví, třeba měl ten chřestýš dobrý uši.
Jinak ale dobrá knížka podle skutečných (aspoň to tak píšou na přebalu) událostí.

valentýna
29.02.2012 5 z 5

Tahle kniha ležela dlouhá léta v mé knihovně nepovšimnuta, až když jsem jí zadávala do bazaru a nakoukla do ní tak už jsem se " neodtrhla ". Nenásilným způsobem nás seznámí s hrůzami války, solidaritou lidí - občas i těch ve vyšších funkcích.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Úředně mrtev v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) útěk vězení, věznice válka v Tichomoří

Autorovy další knížky

Quentin Reynolds
americká, 1902 - 1965
1948  90%Úředně mrtev
2010  87%Sestřelen nad Pacifikem