Upřímná vyprávění poutníka svému duchovnímu otci přehled

Upřímná vyprávění poutníka svému duchovnímu otci https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142126/uprimna-vypraveni-poutnika-svemu-duchovnimu-otci-142126.jpg 5 29 29

To, co je v západním světě běžné, že se vedle Následování Krista od Kempenského čte také „ruský Poutník“, by mělo být zvykem i u nás. Nejrozšířenější duchovní svědectví „východního člověka“ je pro své moudré doprovázení na cestě duchovního života také zrcadlem tolika našich vlastních problémů. V této poutavé četbě je můžeme snadno objevit. Jedná se o druhé vydání tohoto oblíbeného titulu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Upřímná vyprávění poutníka svému duchovnímu otci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Emik87
18.02.2024 5 z 5

Hodně zajímavá kniha. Člověk prostě putuje s poutníkem a prožívá s ním jeho život.

ZaS
16.01.2024 5 z 5

Ruský 'Poutník' mě nadchnul hned několikrát. Dostal jsem na něj tip v souvislosti s 'indickými' duchovními postupy (meditace, mantry...). To je hlavním tématem a je zřejmé že, stejné postupy znali i křesťané (a to nejen východní, kde je to snadno pochopitelné) a praktikovali je po stovky let. (Poutník sám je zasazený do první poloviny 19. století, ale Ježíšova motlitba - respektive tato technika modlitby - je zmiňována už u církevních otců.)
Kromě toho ale Poutník zaujme i doprovodnými příběhy, které vykreslují trochu jiné Rusko, než se nám snaží vnutit západní svět. Rusko duchovní a tolerantní. Z drobných zmínek se můžeme dovtípit jak žili prostí lidé i střední či vyšší vrstva. Zkuste si srovnat jejich vidění světa s našimi reáliemi v období od Jiráskova F.L.Věka po Boženu Němcovou.
Protože mám rád historii, potěšily mě i drobné střípky naznačující vývoj křesťanství v Rusku především zmínky o starověrcích a jejich názorech ne nepodobných gnostickým sektám na západě a ve středu Evropy.
Suma sumárum: knihu doporučuji všem zájemcům o duchovno, ale pro ty kdo praktikují jógu a meditace je to takříkajíc "povinná četba".


pustaken
13.09.2023 5 z 5

Vybrané obrazy zo života pútnika, ktorý sa venuje tzv. vnútornej, neprestajnej, či Ježišovej modlitbe. Táto prax je súčasťou hésychazmu, mystickej tradície východného kresťanstva. Jej základ je však daný už mníchmi a pustovníkmi, tzv. otcami púšte a cirkevnými otcami, v dobách keď sa ešte kresťanstvo nerozdeľovalo na západné a východné.
Určite sa kniha oplatí prečítať aj nekresťanovi, stačí ak má človek záujem o akúkoľvek formu mystiky. Dozvie sa veľa z náboženských dišpút na tému modlitby. Avšak bez praxe, na ktorú kniha vyzýva, to bude pochopené iba v teoretickej rovine.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Upřímná vyprávění poutníka svému duchovnímu otci v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených43x
v Doporučených4x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x