Umrieť na jar přehled

Umrieť na jar
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341944/bmid_umriet-na-jar-NjG-341944.jpg 4 66 66

Prostredníctvom príbehu dvoch sedemnásťročných mladíkov zo severného Nemecka, ktorí sú nútene regrutovaní na front, Rothmann približuje hrôzy a barbarstvo vojny. V nástojčivých, magických, no realistických obrazoch autor rozpráva o poslednom vojnovom predjarí v Maďarsku a ťažkých prvých týždňoch mieru. Zobrazil ich skutočne majstrovsky a dôveryhodne, pričom nestratil vôbec nič zo svojej poetickej brilantnosti. Pri detailnom ponorení sa do morálno-psychického zbedačenia vojakov v citlivom veku cítiť zároveň obrovskú empatiu bez akéhokoľvek sentimentu. Podrobne a realisticky opísaná brutalita, utrpenie a bežný život na fronte striedajú takmer transcendentálne opisy krajiny a ľudí. Autor neprikrášľuje, neodsudzuje, nesnaží sa zaujať k morálke, činom a motivácii vojnovej generácie nijaký postoj. Rozpráva príbeh a necháva na čitateľovi, čo s ním spraví.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Im Frühling sterben , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umrieť na jar. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Simboe
06.01.2022 1 z 5

Nemohla jsem se začíst. Z velké části je na vině pravděpodobně překlad knihy. Některé věty mi nedávaly smysl. Příběh (ať už smutný, jelikož se jedná o WWII) mě moc nezaujal, některé stopáže nudily.

Maanna
20.08.2021 3 z 5

Téma vypadá zajímavě a na obálce se dokonce skví odvážné tvrzení o největším německém románu o 2WW od dob Güntera Grasse, což vyvolávalo velké očekávání, ale výsledek zase tak skvělý nebyl - dokonce si myslím, že označení "román" je trochu na hraně. Každopádně to pro mě moc povedený román není. Vnímám to spíš jako povídky propojené do nepříliš soudržného celku. Silné momenty kniha rozhodně má - ať už jde o příběh s popravou nebo válkou urychlené milostné vztahy, ale mezitím je příliš mnoho hluchých míst, kde mě kniha naprosto míjela. Autor je celkem silný v zachycení psychologie, ale válečnou situaci se mu moc popsat nepovedlo a nepřišlo mi to celé reálné. Během posledních dnů války a ústupu, kdy docházejí pohonné hmoty, si hrdina vyjede proti směru ústupu na výlet na motocyklu, který mi téměř evokoval Postřižiny? To, co by v jednotném čísle bylo silnou scénou, působí v množném, jak popisuje autor, až absurdně (ženy házejí své hořící děti přes hradby a samy za nimi skáčou - navíc si úplně nejsem jistá, že by Rusové bombardovali civilní město v Rakousku fosforem, ale zase bych se nehádala, úplný odborník nejsem...; po řece plave tolik mrtvol, že ohrožují statiku mostu...) Přečtení nelituji, ale ten "největší německý román..." je třeba opravdu brát s rezervou.


Junjun
02.02.2020 4 z 5

Tak jako vždy po přečtení každé knížky popisující hrůzy a útrapy 2. sv. v. je mi smutno. V posledních křečích války nahánějí Němci na frontu všechny, kdo jen trochu můžou, ačkoliv všem je jasné, že válka už jen prohraná a ti náctiletí kluci to už asi \"nezachrání\". Místo, aby si v posledních měsících války spíš pomohli k přežití, ještě více zesilují kontrolní oddíly, které tvrdě trestají dezerci. Ve velkém se tak umíralo jak přímo na frontě, tak mimo ni, kdy se z přátel stali \\\"nepřátelé\\\". Inu vojna není kojná. Za mě nádherný příběh přátelství a válečné nesmyslnosti.
Překvapuje mě poměrně nízké celkové hodnocení knížky. Mě se příběh moc líbil, ale pravda je, že některé věty byly divně poskládané a musela jsem je přečíst třeba 2x abych pochopila, co se mi snaží autor říci. Proto také jedna hvězda dolu, i když to je vina spíše překladu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Umrieť na jar v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených86x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených6x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit15x