Umelkyňa s henou přehled

Umelkyňa s henou https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469944/bmid_umelkyna-s-henou-4A3-469944.jpg 4 58 58

Umelkyňa s henou je rovnako nápaditý a krásny príbeh ako samotné ornamenty z heny. Rezonuje v ňom niekoľko tém, ktoré po celé stáročia ovplyvňovali ľudské bytosti všade vo svete – potraty, sociálne a ekonomické nerovnosti a práva žien. Autorka nás uvedie do bohatej indickej kultúry a tradícií 100 rokov po skončení britskej nadvlády, do doby, keď sa postavenie žien v indickej spoločnosti pozvoľna začína meniť. Sedemnásťročná Lakshmi uniká z dohodnutého nechceného manželstva a sama sa vydáva do Jaipuru, aby sa stala najžiadanejšou umelkyňou heny a dôverníčkou bohatých žien z najvyššej triedy. Brilantne zachytená atmosféra, chuť aj vôňa Indie vás pohltí od prvých strán.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Henna Artist , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umelkyňa s henou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Imor
předevčírem 5 z 5

Nádherný příběh z krásného města Džajpur v Indii. Tento příběh ukazuje jak v Indii funguje kastovní systém, ale také jaké je postavení žen v této zemi. Kniha je tak dobře napsaná, že se na začátku nadechnete a když vydechnete jste na konci.

Evelin2506
18.12.2023 4 z 5

Pro mě velmi hezky napsaná kniha a prostředí děje super. Lakšmí měla těžký život a vše těžce získané. Samotný fakt, že odejde od násilnického manžela a zařídí si nový život ještě neznamená, že si uvědomuje svoji cenu. Místy mi připadala jako prostitutka pro manželky bohatších mužů, kterým nabízela své umění tetování henou místo svého těla a které se k ní podle toho chovaly. Sama Lakšmí toho musela hodně zkousnout - rodiče, manžel, zákaznice. Těším se na pokračování.


ydnac
30.08.2023 5 z 5

PŘÍBĚH ODVÁŽNÉ DÍVKY.
.............................................

Lakšmí utekla od manžela, který ji bil.
Naučila se malovat henou na tělo.
Naučila se používat bylinky a chránit dívky před otěhotněním.
Vyráběla oleje na vlasy.
Vydělala si na vlastní dům.

To všechno jí však stálo její rodinu...
Tím, že opustila manžela, uvrhla maminku a otce do pomluv a společnost je zavrhla. Neumím si představit, jak to musí být hrozné a jsem moc ráda, že můžu žít tak, abych byla šťastná a nemusím se nikomu zpovídat.

Jednoho dne se však její manžel objevil v Džajpuru (do tohoto města Lakšmí utekla) a nebyl sám, přivezl Lakšmí její sestru Rádhu.
Lakšmí ani netušila, že nějakou má...

Vypracovala se v uznávanou tatérku henou. Její "dámy" byly často rozmazlené a povýšené a Lakšmí měla strach, že se Rádha nebude umět chovat podle daných pravidel...
Vztah sester se postupně vyvýjel, obě se musely něčeho vzdát, přizpůsobit se okolí a zvyklostem.

SPOILER:
Bylo mi líto, že Lakšmí musela být na Rádhu přísná, ale bylo jasné, že je to pro její dobro a Rádha vůbec nechápala, že domluvený sňatek je pro bohaté rodiny priorita.
Nechápala, že Lakšmí dělala co musela. Pokud by přiznaly nemanželské dítě, už by nesehnaly práci, přátele, nikdo by jim nechtěl nic prodat. Takový život je pro mě nepochopitelný...
KONEC SPOILERU.

KRÁSNÁ KNIHA :-).
KRÁSNÁ OBÁLKA :-).

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (44. týden)

31.10.2021


Knižní novinky (25. týden)

20.06.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Umelkyňa s henou v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených12x
v Knihotéce109x
v Chystám se číst103x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech3x