Úlomky žuly přehled

Úlomky žuly https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460244/mid_ulomky-zuly-ba7-460244.jpg 4 45 45

Roku 1902 spojila Tereza Nováková do svazku „Úlomky žuly" „čtyři" kresby podle skutečnosti z nejvýchodnějších Čech , kterými v r. 1893— 1898 zahájila svou výpravnou prosu národopisnou: „Drobová polévka", „S nůší", „Z rána před svatbou" a „Před pohřbem"; soubor tento otiskuje se zde beze změny. Nově připojeny jsou dvě pozdější, práce z téhož lidového ovzduší „Halouzky" z r. 1907 a poslední větší povídka básnířčina „Na faře", psaná již ve smrtelné nemoci r. 1911 a 1912. Veškeré tyto kresby a povídky odehrávají se v Budislavi a v Kamenných Sedlištich na Litomyšlsku; není dnes již důvodu, aby v povídce poslední skrývala se Budislav za pseudonymem Skalky, jak se stalo v časopiseckém otisku práce.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úlomky žuly. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

pakoshka
24.09.2021 5 z 5

Re-reading po letech. Povídky Terézy Novákové představují drsnej realismus a venkovskej život přesně tak, jak to mám ráda. Prózy, psané okolo roku 1900, jsou v božím východočeském nářečí, vychází z reálných zkušeností lidi na venkově na konci 19. století, přináší nejen (pro dnešní dobu) absurdní situace, ale hlavně těžkej život (především) žen, témata jako chudoba, nemanželské dítě, smrt dětí, tradice, tlak společnosti (například když si matka po smrti svého dítěte nemůže dovolit truchlit, protože se očekává, že se postará nejen o rodinu, ale i o funusníky, musí pracovat...).

Není to četba na jeden den, ale vřele doporučuju, tohle je podle mě neprávem podceňovaný skvost český literatury. Úlomky žuly jsou jako krajina v okolí Proseče a Budislavi - drsný jak sviň, ale zároveň něžný.

zdennyrakky
16.05.2021

Nemůžu hodnotit celou knihu, četl jsem jen poslední povídku (Na faře). Kvalitní příběh, kvalitně napsaný. Úžasné východočeské nářečí. Pravda, tu a tam mi čtení přišlo maličko zdlouhavé, ale ke konci to mělo takový spád, že jsem si nestačil držet klobouk. Rozuzlení mě napřed vyděsilo, že je jako z nějaké halířové červené knihovny, ale úplný závěr povídky vše uvedl na pravou míru. Zkrátka dobré, dobré, po všech stránkách. A podle doslovu tato povídka reprezentuje vrcholnou tvorbu Terézy Novákové. Takže velmi doporučuji každému, kdo se potřebuje seznámit s jejím psaním, ale nemá čas se pouštět do rozsáhlých románů. P. S. Jen těžko jsem se bránil pocitu, že jde o tutéž Helenku, kterou znám z Jiráskova Temna. Ty příběhy se samozřejmě podstatně liší, ale Helenky jsou (aspoň pro mě) charakterem k nerozeznání.


leny.wood
15.04.2021 4 z 5

Šílený způsob života (pro mě) na venkově v 19. st. aneb když není důležité, jak se cítíte, ale co si myslí ostatní. Ukázka tehdejších tradic, pověr a nářečí, navíc Nováková skutečně hezky popisuje přírodu a okolí Budislavi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Úlomky žuly v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit3x