U snědeného krámu přehled

U snědeného krámu https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205333/bmid_u-snedeneho-kramu-VHa-205333.png 4 131 131

Na pozadí pražského ovzduší starých, temných kupeckých krámků a psychologické studie pražského sociálního rozvrstvení konce 19. století zachycuje román tragický příběh kupeckého mládence a později samostatného hokynáře.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize U snědeného krámu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Blue
04.03.2023 5 z 5

Rád občas vezmu do ruky nějakou klasickou českou knihu z 19. století a rád zjišťuji, že se nestala klasickou jen z něčí libovůle, ale že je opravdu dobrá. Herrmannův příběh o nebohém kupci Žemlovi dnes už sice od čtenáře vyžaduje jistou větší trpělivost, protože způsob psaní se opravdu výrazně změnil, ale trpělivý čtenář je pak odměněn silným literárním zážitkem. Na to, že má kniha 400 stran se jedná o nečekaně komorní příběh, ale je to dáno tím, že se autor svým postavám a zejména jejich nitrům (to je slovo) věnuje velmi podrobně. Má je dobře prokouknuté a staví tak před nás jejich věrohodné psychologické portréty. Není to samozřejmě kniha pro každého, ale minimálně staromilec si na ní pošmákne. I díky tomu jazyku.

Tony86
01.02.2022 5 z 5

Knihu jsem bral do ruky co chvíli a měl ji tak přečtenou v rekordním čase. Nejdřív je třeba přivyknout starší češtině, ale to jde snadno, příběh a postavy jsou tak živé - trpěl jsem společně s Martinem, když býval u Rorejsa, chtěl jsem už, aby byl pryč, ale autor tuto etapu nechce jen tak odbýt, vždyť Žemlu tvářela pět let. Po takových učňovských útrapách očekává zasloužený pěkný klidný život, je to dobrý poctivý člověk, ale proč by tomu tak mělo být? Překvapil mě doslov a podobnost autorova životopisu, evidentně vystavěno na životních zkušenostech.


Nicole_picole
16.03.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Bavila mě od začátku do konce. Skvěle promyšlený příběh.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha U snědeného krámu v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených187x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených8x
v Knihotéce112x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit6x