Tuto se může stát jenom v Plzni, anebo v New Yorku přehled

Tuto se může stát jenom v Plzni, anebo v New Yorku
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431601/bmid_tuto-se-muze-stat-jenom-v-plzni-ane-EFs-431601.jpg 4 5 5

Anotace ze stránek Střediska západočeských spisovatelů: Spisovatel Radovan Lovčí si odskočil od literatury faktu, kterou se převážně zabývá, a v letošním roce vydal satirickou "oddechovku" s názvem Tuto se může stát jenom v Plzni, anebo v New Yorku. Ta představuje sondu do života dvou plzeňských mladíků - studenta medicíny Martina a dělníka Petra. Ti se pustí do riskantních experimentů s psychedelikem podobným droze LSD. Jejich tripové zážitky mají mnohdy absurdní, ale i velmi tajemnou podobu – a nechybí v nich ani cestování časem. Děj knihy se odehrává částečně v Plzni a zčásti ve Spojených státech amerických. V textu, provázeném vtipnými karikaturami Matyáše Součka, se objeví jak plzeňské nářečí (tzv. plzeňština), tak i některá místa a fenomény dobře známé (nejen) lidu západočeské metropole. Čtenář pozná nové zlatavé kašny na centrálním náměstí, které však mají i řadu zavilých odpůrců, například místního lékaře Hamtáka. Ocitneme se v době husitské i americkém New Yorku. Zažijeme policejní vyšetřování v obou uvedených městech. Na přetřes přijdou republikově známí zločinci Radovan Hrnčíř a Jiří Pájínek, a též plzeňské politické poměry, a to včetně zdejších kmotrů. Závěr novely nakonec přinese nečekané rozuzlení. – Či naopak zcela očekávané a plně odpovídající místním tradicím?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tuto se může stát jenom v Plzni, anebo v New Yorku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

marcela7692
09.07.2021 5 z 5

Knížku jsem si s chutí přečetla, je plná vtipných situací a ironických momentů. Zejména mě pobavila Plzenština. Svižné čtení, které vás rychle a nenásilně vtáhne do děje. Naznačený a neuzavřený konec se mi líbí, dává prostor pro další zamyšlení... a fantazii čtenáře. Určitě mě nezklamala a těším se na další literární počiny autora, který dokáže překvapit rozdílností svých literárních přístupů a pojetím tvorby.

Booky84
07.01.2021 2 z 5

Knihu jsem náhodou objevila v městské knihovně a s chutí se začetla, ale bohužel za mne nic moc a ten konec akorát dovršil utrpení z knihy.


Mergirus
13.09.2020

Neublíží, ale žádný bestseller to taky není. Taková jednohubka, plná krásných plzeňských slov. A s autorem plně souhlasím, ty fontány se na náměstí vyjímají jak pěst na oko. Děkuji za věnování plzeňské knihovně a zkusila bych i nějaké další dílo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tuto se může stát jenom v Plzni, anebo v New Yorku v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě3x
v Chystám se číst3x