Trýzeň a touha přehled

Trýzeň a touha https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521008/bmid_tryzen-a-touha-10K-521008.jpeg 4 40 40

Martě je čerstvě čtyřicet. Dříve psala pro Vogue a chystala se napsat román. Teď tvoří obsah do online magazínu, který nikdo nečte. Dříve žila v divoké Paříži. Teď se skrývá v bezpečí sterilní rezidenční čtvrti v Oxfordu, kde to nesnáší, ale odkud se bojí hnout. Ale bude muset, protože po letech konečně donutila manžela, aby ji opustil, i když ji miluje. Dobře ví, že je s ní něco špatně. Od chvíle, co jí v pubertě poprvé ruplo v hlavě, propadá záchvatům smutku i bezdůvodné krutosti, a žádný doktor ani léky to nespraví. Ale co se stane, až nad ní zlomí hůl i ten poslední člověk, který ji všemu navzdory vždycky držel nad vodou? Tenhle román o lásce, o rodině a jedné duševní nemoci je jako emoční tobogán, z něhož se vám zatočí hlava. Ale díky vtipu a lehkosti, s nimiž Meg Masonová vybírá i ty nejtemnější zákruty rodinného života, je to až podivuhodně povznášející kniha. Pro čtenáře Sally Rooneyové a Davida Nichollse. „Trýzeň a touha je vskutku vtipný, báječně napsaný a emočně zdrcující román o lásce, rodině a životních nástrahách, z nějž ve vás zůstane uspokojivý pocit moudrosti, jež prošla ohněm.“ – Times „Při čtení jsem si v hlavě sestavovala seznam lidí, kterým tuhle knihu nutně musím poslat, až mi došlo, že bych ji nejradši vnutila úplně každému, koho znám.“ – Ann Patchettová, autorka Holandské vily „Až nepravděpodobně okouzlující... Nejspíš se budete chtě nechtě smát a předčítat některé pasáže nahlas.“ – People „Tak chytré, a tak dojemné.“ – David Nicholls, autor Jednoho dne „Jistě, tohle je taky romantický příběh, ale naprosto reálný. ... Prezicně vykreslené postavy a černý humor upomínají na brilantně zdrcující komické skeče Phoebe Waller-Bridge.“ – Bookseller + Publisher... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Sorrow and Bliss , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trýzeň a touha. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

SlamLenka
19.04.2024 4 z 5

Je to už přes dva týdny, co jsem ji dočetla, ale pořád mi leží v hlavě – tak takový je román Trýzeň a touha. Napsala ji Meg Mason, spisovatelka ze Sydney, která děj zasadila do Británie, konkrétně převážně do Londýna a Oxfordu. A o čem je, že nad ní pořád musím přemýšlet? Paradoxně o vztazích, což tedy rozhodně není téma, které primárně vyhledávám. Jenže ono to není „jen“ o partnerském vztahu, ale také o vztazích v rodině, vztahu k sobě samé a vlastně i životu jako takovému.
Hlavní hrdinka Martha se nevyzná sama v sobě. Mnozí ji mají za někoho, kdo vše moc prožívá a není schopen se dát do kupy, s kým nemá cenu ztrácet čas, protože ona je prostě taková, a podle toho s ní i jednají. Ne však Patrick, její manžel, který nad ní dlouho odmítá zlomit hůl, a tak po ní mlčky uklízí a nechává po sobě stéct její zlostné výbuchy.
A Marthou totiž „není něco v pořádku“, ale než se jí snažit porozumět, je snadnější to prostě nechat být. Ona sama se v sobě nevyzná a neví, v čem je její potíž. Sledujete její depresivní stavy i projevy něčeho, co se snad podobá hraniční poruše osobnosti, jenže v důsledku není podstatné, čím přesně Martha trpí. Právě proto také autorka nemoc nejmenuje. „Mám —“ říká nakonec Martha, když konečně pojmenuje to, co za jejími stavy stojí. V tu chvíli už je jí ale čtyřicet a její život je zhruba v takovém stavu, v jakém byl ten můj někdy těsně po pubertě – v totálním nepořádku.
Vžívat se do Martiných pocitů bylo trýznivě nepříjemné, ale důležité. Sdílení totiž může pootevřít dvířka porozumění, což je klíč k dobrým vztahům – vztah k sobě samému nevyjímaje. Tohle bylo fakt bolavé čtení, ale taky hodně dobré!
Do Arga moc děkuji za knihu k recenzi.

Knižní střípky
09.04.2024 4 z 5

Kniha je čtivá, vůbec se mi nechtělo ji odkládat a byť zpracovává velice závažná témata, je psána s lehkostí a nadhledem. Máte-li rádi příběhy s vážnou notou, u kterých však neupadnete do pocitů zmaru, místy se dokonce i pousmějete, chcete-li trochu nahlédnout pod pokličku života s psychickou nemocí, TRÝZEŇ A TOUHU rozhodně doporučuji.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.


Mojepočteníčko
31.03.2024 4 z 5

Příběh, který mě k sobě připoutal a nepustil...

Martha - dětství, mládí, dospělost. Pošramocené rodinné vztahy, první lásky, přátelství, průšvihy a nemoc, která se probudila k životu.

Nejde vstát, nejde jíst, nejde žít. Všechno tolik, tolik bolí...tělo i duše...

Hořkosladké čtení. Tragédie s komedií v jednom. Humorné a bolestné zároveň. Ironie i nadhled. Světlo, které pohlcuje temnota...

Silný a skvěle napsaný příběh.

Obdivovala jsem Patricka. Fandila mu a držela palce, aby to všechno ustál. Podporující, pečující, milující...

Martha - chápala jsem ji, litovala, povzbuzovala a občas dokonce tak trochu nenáviděla.

Dočetla jsem.
Všechno ve mně zůstalo a zůstává stále.

Doporučuji :)!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Trýzeň a touha v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce71x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech3x