Tři metry nad nebem přehled

Tři metry nad nebem https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486336/bmid_tri-metry-nad-nebem-sav-486336.jpg 4 11 11

Tři metry nad nebem série

1. díl

Babi a Step jsou dva mladí lidé ze zcela odlišných světů dospívající v ulicích italského Říma. Zatímco Babi je mladá cílevědomá dívka vedená k zodpovědnosti, Step je impulzivní rebel, kterému se nebezpečí lepí na paty a riziko je pro něj droga. Jejich láska nepřichází v úvahu, přesto si k sobě najdou cestu a beznadějně se do sebe zamilují. Od života však čekají každý něco jiného – může je jejich odlišnost navždy rozdělit? Kniha Tři metry nad nebem si získala srdce milionů čtenářů po celém světě. Na její motivy vznikl stejnojmenný seriál stanice Netflix, který se dočkal už tří sezón. Doporučený věk 15+... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Tre metri sopra il cielo , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři metry nad nebem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Butterfly340
09.02.2024 5 z 5

Kniha mě zaujala svou anotací, ale i obálkou. Bohužel když jsem si doma přečetla zdejší komentáře, ihned jsem zalitovala, že jsem si knihu přinesla.
Díkybohu mi to nedalo a začala jsem číst, chtěla jsem se přesvědčit, jestli je opravdu tak špatná.

Po prvních dvaceti stranách jsem to viděla vcelku nadějně a po prvních sto, které jsem zvládla ještě téhož večera, jsem věděla, že z Třech metrů nad nebem se stala moje další knižní láska.

Bavilo mě to strašně moc, možná i tím, že je to něco jiného oproti tomu, co běžně čtu. Je to sice romantika, ale devadesátková, která se od té současné na míle liší. Kdybych měla knihu přirovnat k nějaké jiné, tak bych netušila k jaké.
Je to slow burn, opravdu velmi pomalé. Kromě hlavních postav se v ději vyskytuje velké množství těch vedlejších. Jsou lidi, které to rozčiluje, ale mě tohle baví. Většina současných mainstream romancí se zaměřuje pouze na ústřední pár, a to je nuda. Aneb není nad vedlejší charaktery, které celému ději dodávají nový rozměr, ale i dávku vtipu.

Vztah mezi Babi a Stepem je až roztomile něžný. Ostatně jako celá kniha.

Konec mě zasáhl, a tak jen lituji, že zbytek série nebude zřejmě v češtině nikdy vydán. Protože ten příběh by si zasloužil pokračování.

Překlad byl jeden z nejhorších, jaké jsem kdy měla možnost číst, jde vidět, že to neprošlo korekturou. Význam některých vět si člověk musí domýšlet, hodně se taky opakují slova. I přes to ale dávám knize pět hvězd, protože mě prostě bavila. Není to čtení pro všechny, ale pokud spatřujete krásu v dlouhých popisech a máte rádi hate to love a slow burn, tak let's go.

Několikrát jsem se u knihy upřímně zasmála (třeba ta scéna, kde si Claudio chce promluvit se Stepem) a s některými myšlenkami se dokážu dost dobře ztotožnit (honíme se za penězi, jenom abychom lidem, které nemáme rádi, ukázali, že jsme bohatí. A přitom zapomínáme na to žít svůj život).

Tímto se loučím s Babi a Stepem a doufám, že se přeci jen v nakladatelství smilují a vydají i pokračování.

terez4312
21.11.2023 3 z 5

Začátek knížky byl dost matoucí a moc jsem nevěděla o čem vlastně čtu, ale pak se příběh ustálil a bylo to v pohodě. Do příběhu jsem byla dost zabraná, milostný příběh Babi a Stepa jsem hltala, ale třeba takový pasáže o zkoušení v latině mě moc nebavili, sice to pak vedlo k zápletce, ale furt tam byly nějaký ty věci navíc. Občas jsem nechápala chování hlavní hrdinky. Narazila jsem na pár chyb, překlepů? v textu. Konec se mi moc líbil, skončilo to tak, jak mělo.


ZNellyZ
02.11.2023 2 z 5

Asi většina čtenářů očekává love story v podobě cestování. Není tomu tak. Na asi 200 stran se vracíme neustále do minulosti a přítomnosti, poznáváme 1000 jmen, které nejsou, až tak důležité a hlavní dějová linka začíná někdy právě od strany 200 a více. Spoustu lidí zavře knihu, ale už o hodně dříve. Nevím, kdo tu knihu překládal, ale měl by vrátit honorář. To, že se kniha vůbec nedala skoro číst je věc, kterou bych dokázala přisoudit autorovi a originálnímu jazyku. Ne všechno se dá přeložit doslovně a do češtiny, tak aby to znělo hezky. Ale to, že překladatel zaměřuje pohlaví, ještě když se postavy jmenují podobně, to opravdu nejde odpustit. Asi v půlce jsem si této chyby všimla, když už mi postavy byly více známé a došlo mi, že možná to byl ten problém, proč jsem nebyla schopná se v knize zorientovat.

K samotnému ději řeknu jen tohle- Babi je hodná holka, které začne imponovat grázl, ačkoliv jsem nezaznamenala jediný důvod, kdy by k němu měla změnit své emoce a zamilovat se do něj. Step a jeho příběh nebyl natolik drastický, aby to vysvetlovalo to, proč každého mlátil hlava nehlava a ani kvůli Babi se nechtěl změnit. Snad jen na 20 stránkách, když jeho přátelé zničili dům, kde Babi dělala chůvu jsem ho viděla se konečně starat o Babi a zatrhnout jeho přátelům chování dobytků.

Kniha se četla opravdu špatně a ten konec mi vlastně připadal fajn a ke vší spokojenosti. Za mě totiž Step opravdu nebyl třída. Venku jsou ještě dva díly, které se nikdy nepřeložily a asi ani nepřeloží, což mě osobně asi až tak nevadí, konec by dával smysl i bez nich. Přečetla bych si je? Asi jo, celkem by mě zajímalo, jakým směrem se postavy vydají a zda se překladatel naučil překládat ;)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pekař příběhů, Horší než smrt a další knižní novinky (26. týden)

25.06.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tři metry nad nebem v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

Federico Moccia
italská, 1963
2023  76%Tři metry nad nebem