Dobrodružství Huckleberryho Finna přehled

Dobrodružství Huckleberryho Finna https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109463/dobrodruzstvi-huckleberryho-finna-109463.jpg 4 731 731

Útěk se někdy jeví jako dobrý nápad... Všem klukům a holkám od 9 let, milujícím napětí a dobrodružství, přinášíme komiksové zpracování známého pří-běhu Marka Twaina. Forma obrázkového románu jistě nadchne nejen děti, které mají problémy se čtením souvis-lých textů. Vdova Douglasová dělá, co může, aby Huckleberryho Finna trochu zcivilizovala, ale nějak to nejde. Čisté šaty, chození do školy a denně připravené teplé jídlo mu připadají nudné a nezáživné. Aby si svůj život trochu zpestřil, připojí se Huck, jak mu všichni říkají, ke gangu lupičů Toma Sawyera. Když se jim ale nepodaří žádný únos ani přepadení a všechny to přestane bavit, rozhodne se dát životu v teple druhou šanci. Chodí do školy a hledí si svého... po nějakou dobu. Když se však z ničeho nic objeví jeho otec a začne dělat potíže, Huck se rozhodne, že má dost poklidného života a na voru se vypraví na opuštěný ostrov. Když tam dorazí, zjistí, že není jediný, kdo se tu rozhodl zůstat. Na své plavbě po řece Mississippi se setká ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Adventures of Huckleberry Finn , 1884


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodružství Huckleberryho Finna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (84)

_Knihomolka_
27.03.2024 4 z 5

Když přijde řeč na Toma Sawyera a Huckleberryho Finna, dokonalou rošťáckou dvojici, okamžitě se mi vybaví dětství a nesčetně krásných a hřejivých vzpomínek. Byť jsem si nyní při čtení více všímala rasistických poznámek, uvítala jsem také příležitost "vrátit v čase", zavzpomínat, odpočinout si a náramně se pobavit :).

Inutihar
29.01.2024 4 z 5

První dvě třetiny knihy považuji za naprosto výborné, naopak ty pasáže o přípravě útěku z vězení, byť vtipné tím, jak variují motivy klasické literatury, mě poněkud nudily. Ale jako dítě jsem tyto narážky úplně nedocenil, stejně tak jsem jinak vnímal ty zmínky o otroctví či jižanská "specifika" typu krevní msty a lynčování. Až mě překvapilo, jak drsný ten příběh ve skutečnosti je a kolik je tam mrtvých (nebo se o nich alespoň mluví) a asi by mě zajímalo, jak se stalo, že to je obecně považováno za knížku vhodnou pro děti.

Zajímavé je srovnání s anglickou verzí a práce s různými dialekty angličtiny, což český překlad (četl jsem klasický Gelův) skoro nezohledňuje, i když chápu, že v čeština to půjde napodobovat jen velmi těžko.


martiline
19.10.2023 4 z 5

Také jsem ji v dětství četla ... trošku už kopírovala Toma Sawyera, takže nebyla až tak zábavná ... ale ano, vzpomínám si na ni, takže musela být fajn. :-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobrodružství Huckleberryho Finna v seznamech

v Právě čtených16x
v Přečtených1 250x
ve Čtenářské výzvě48x
v Doporučených50x
v Knihotéce629x
v Chystám se číst266x
v Chci si koupit39x
v dalších seznamech24x