To najlepšie zo mňa přehled

To najlepšie zo mňa https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151246/bmid_to-najlepsie-zo-mna-nSH-151246.jpg 4 876 876

Každý by rád veril, že večná láska existuje. Aj ona tomu verila, keď mala osemnásť. V roku 1984 boli Amanda a Dawson spolužiakmi na strednej škole. Pochádzali z odlišných sociálnych pomerov, napriek tomu medzi nimi vznikla priam osudová láska. Meštiacka spoločnosť severokarolínskeho mestečka Oriental im ju nedopriala. Sklamaná Amanda odišla študovať na vysokú školu a Dawsona po tragickej autonehode zavreli do väzenia. Nevideli sa celé štvrťstoročie, až kým sa nestretli na pohrebe spoločného priateľa Tucka. Plnia jeho poslednú vôľu a spoznávajú, že staré city sa vracajú s novou silou. Ani jeden z nich nemá šťastný život. Dawson žije sám, pracuje na ropných plošinách v mori a tajne podporuje rodinu, ktorú nechtiac pripravil o otca. Amanda je vydatá, matka troch detí, ale jej vzťah s manželom alkoholikom, poznačený smrťou malej dcérky, stroskotal. Príležitosť zmeniť doterajší život je na dosah ruky, ale... je to ešte možné? Dá sa prepísať minulosť? A je láska naozaj to najcennejšie, čo môže človek darovať?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Best of Me , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize To najlepšie zo mňa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (236)

Tereza0107
15.05.2024 4 z 5

Moje druhá kniha od N. Sparkse a pokaždé se přistihnu, že začínám číst s úzkostí, jaká emocionální houpačka mě tentokrát čeká - protože všichni víme, že na konci každé jeho knížky je potřeba mít u sebe minimálně balíček kapesníčků. Začátek jako vystřižený z červené knihovny (mladá láska, rozdělená nemilosrdným osudem a rodinnými vztahy, která se po dvaceti letech znovu setká). Jeden by si myslel, že konec "a žili šťastně až do smrti", je tu zaručen a já si ho samozřejmě celou tu dobu v skrytu duše přála, ale i tak jsem se zatajeným dechem čekala tu bezútěšnou "Sparksovskou ťafku", kterou dostanu, jen jsem nevěděla, z kterého směru přijde. A samozřejmě, že přišla. Ale zároveň všechny linky postav, jejich pohnutky a životní výčitky, do sebe najednou tak hezky zapadly, že to asi přebilo tu sklíčenost, s kterou vždycky dočítám.

"Amanda věděla, že rodiče by zuřili, kdyby se to dozvěděli, ale v té chvíli nezáleželo na ničem jiném, než na hvězdách, jeho teplém těle a na tom, jak něžně ji k sobě tiskl, jako kdyby si nedokázal představit budoucnost bez ní. Jsou takové všechny první lásky?"

"Dal jsem ti ze sebe to nejlepší", řekl jí jednou a ona při každém úderu synova srdce věděla, že přesně tohle skutečně udělal.

Janulica
01.03.2024 4 z 5

Moc pěkná knížka. Čtivá, romantická, povedená. A na konci i slzy ukápnou.


Péťa Z.
03.01.2024 3 z 5

Od Sparkse jsem četla lepší příběhy.
Tento je za mě hodně nepravděpodobný. A i když jsou místa, kde slova zahřejí, často jsem se do čtení nutila. Kdysi jsem viděla film. Při čtení se mi některé scény vybavily. Ale možná, že v tomto případě je film dojemnější.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Na minulost zapomenete, jen když poznáte něco lepšího.


Kniha To najlepšie zo mňa v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených1 264x
ve Čtenářské výzvě78x
v Doporučených83x
v Knihotéce508x
v Chystám se číst537x
v Chci si koupit122x
v dalších seznamech6x