Tigrid, poprvé přehled

Tigrid, poprvé https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174213/bmid_tigrid-poprve-Vjy-174213.jpg 4 38 38

Průvodce životem inteligentního muže ve dvacátém století. První knižní životopis Pavla Tigrida vychází v roce desátého výročí jeho smrti. Je to příběh člověka, který se celý život vyjadřoval psaným slovem, byl však hlavně mužem činu. Člověk, považovaný komunisty před rokem 1989 za jejich největšího nepřítele, paradoxně svůj zápas s nimi nevedl z pozic antikomunismu: věřil, že zvítězí, pokud osloví ty inteligentnější z nich a získá je na svou stranu. Snažil se o to hlavně na stránkách časopisu Svědectví, který vydával od roku 1956, ale zdaleka nejen tam. Svůj boj s komunisty vedl často bez rukavic, stejně jako oni. Obracel se k veřejnosti, ale byl nucen pohybovat se i ve světě tajných služeb. Jak vzdoroval strachu? A jak vůbec unesl svou obrovskou odpovědnost? Kromě příběhu celoživotního bojovníka s totalitou kniha nabízí i odpověď na otázku: Jak žít dnes a vlastně kdykoliv, pokud se člověk rozhodne pro bytostně aktivní roli.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tigrid, poprvé. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Peter74
18.11.2023 5 z 5

Kniha, ktorá by sa mala čítať.

Chesterton
05.06.2021 4 z 5

[audiokniha]
[spojlery]
Kosatík vysochal jmenovci Pavlu Tigridovi velmi poctivý pomník. Má lehce mázlé kontury a je to tuze dobře. Skákání v čase spolu s výčtem osob prošlých jeho životem je lehce otravné, ale daleko víc by mi vadila oslavná gloriola bez zmínění sporných momentů.
Ten poslední z nedávné doby, kdy působil v Klausově vládě a paradoxně napomohl "nekulturnosti národa jež se zpětně promítne do ekonomiky" byl zřejmě omluvitelný věkem.
Avšak KDO JSI BEZ VINY, AŤ PRVNÍ HODÍ . . . neberte tento můj dojem z textu jako odsuzování osobnosti Pavla Tigrida a jeho obrovských zásluh za obou exilů. Ani jeden nebyl procházkou po lázeňské kolonádě. Jen mám asi laťku o pár milimetrů výš. Trochu mi nekoresponduje třeba jasný morální pohled na Mnichovskou zradu s euthanasií. Stejně jako katolický křest, co mu dopřála židovská babička, kde se asi sbíhají kořeny pozdějších reakcí na život, kdy cokoli využije ve svůj prospěch. Chápu, že hlad je silná motivace, přesto připisování položek na účet v pozici číšníka je lehce pod úroveň gentlemana, kterým se zdá být :o)
Posuzování Tigridových životních peripetií (způsobených bolestnou historií) už dozajista udělal Autor jeho života, který jediný k tomu má právo a zná do detailu jeho pohnutky.

Hodně jsem ocenila mnohé postřehy z exilové reality:
"Čeští demokraté, aniž si to uvědomili, už před Únorem přestali být demokraty. Na Západ dorazili obtěžkáni několikerou politickou hrou. Spoluvládou s komunisty se doma zapletli způsobem, který v cizině nešlo vždy rozumně vysvětlit, uskutečnili odsun skoro tří milionů německého obyvatelstva,
který se s využitím demokratických argumentů nedal obhájit..... Češi a Slováci v roce 1948 nepřicházeli na Západ jako nositelé a zvěstovatelé nějaké nové a neznámé pravdy o komunismu.....z Prahy nedorazily na Západ žádné zvláštní mravní hodnoty. To byl hlavní důvod proč se československý exil podařilo venku sjednotit jen formálně."
Díky Pavle Kosatíku!
4/4


freejazz
10.01.2021 5 z 5

poctivě sepsané životní osudy snad nejvýraznější postavy našeho disentu. ovšem generacím, kterým vymývala mozek propaganda a čas na přemýšlení ubíralo „shánění“ základních životních potřeb, včetně hajzlpapíru, bude tato knížka na h. oni vědí své a nikdo je nepřesvědčí... „vždyť i ta Helenka...“
setkání s takovouto osobností by mě určitě potěšilo, žel, jaksi jsme se minuli.
proto dík za výbornou práci s životopisem, je to nejlepší pomník.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Nové eknihy zdarma (duben)

08.04.2020


Nové eknihy zdarma (březen)

02.03.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tigrid, poprvé v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených45x
v Doporučených3x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x