Tichý Don. Díl 3–4 přehled

Tichý Don. Díl 3–4 https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97627/tichy-don-ii-97627.jpg 4 47 47

Druhý svazek obsahuje třetí a čtvrtý díl. Třetí díl o jediné části líčí období od dubna 1918 do května 1919. Čtvrtý díl, který se skládá ze dvou částí, končí v květnu 1922.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tichý Don. Díl 3–4. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

mgeisselreiter
28.12.2022 4 z 5

Tato kniha - díl III a IV, je přímou součástí prvních dvou dílů a mohu prakticky opsat svůj komentář k prvním dvou dílům:
Je neuvěřitelné, že tuto rozsáhlou knihu napsal kluk ve věku 21-23 let. Čte se poměrně dobře, i když jsem se občas mírně ztrácel (ale zase se našel), ale hlavně přináší podrobný pohled na kozáky na Donu, na jejich mentalitu a život. Co je překvapující, jak i přes dobu vzniku je kniha vyvážená a nestraní budovatelům komunismu, jak by se dalo čekat.
Tato nestrannost je zachována i v těchto dvou dílech, což je skoro neuvěřitelné vzhledem k době vzniku tohoto rozsáhlého díla. A tyto dva díly se mi líbily ještě víc než první dva. Sice zpočátku je hodně popisováno válčení, taktizování, přeskupování vojsk, což je dost nezáživné, nečte se nejlíp a složitě jsem se v tom orientoval. Pak ale přichází opravdu zajímavé a poutavé čtení ze života hlavních hrdinů. Jedná se opravdu o skvělé zobrazení neklidné situace na Donu mezi kozáky krátce po revolučním roce 1917. 70-85%, 28. 12. 2022.

Vidlička
06.08.2021 5 z 5

(SPOILER) V podstatě se na 750ti stranách nestane nic hezkého, dobrého či kladného, přesto je čtení Šolochovova díla určitým způsobem uklidňující. V závěru jsem si říkala, kam se hrabe Hra o trůny, protože skoro všechny postavy umřou, ale zase možná pro ně dobře, protože doba, která je čekala, by jim dala zahynout i mnohdy brutálnějším způsobem... Už dlouho mě žádná kniha (oba díly) tak neupoutala, že jsem o ní musela furt před každým žvanit. A jestli se váhající čtenář bojí prvoplánový komunistický agitace, tak nemusí, je upřímná, nenápadně a nerušivě skryta a spíš pro smích. Určitě jedno z mistrovských děl světové literatury. Doporučuju.


ludek7426
31.05.2020 5 z 5

Závěr velkolepé epopeje od mistra Šolochova. Jak už jsem psal u prvních dvou dílů - krásné a smutné. Vřele doporučuji k přečtení. U téhle knihy budu v myšlenkách ještě hodně dlouho.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tichý Don. Díl 3–4 v seznamech

v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených10x
v Knihotéce90x
v Chystám se číst7x
v dalších seznamech2x