Ti, kdo přežili přehled

Ti, kdo přežili https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423514/bmid_ti-kdo-prezili-yay-423514.jpg 5 23 23

To jsem já, na té fotografii - ten malý kluk vpravo vpředu. Jako čtyřletému se mi podařilo uniknout záhubě v továrně na smrt v době, kdy bylo během holocaustu povražděno přes milion Židů. Byl jsem jedním z nejmladších vězňů, kteří se dostali z osvětimského koncentračního tábora živí. Ta fotografie je převzatá z filmů, které natočili sovětští vojáci poté, co 27. ledna 1945 Osvětim osvobodili. Na té fotografii jsem ve skupince dětí, ukazujeme kameramanovi čísla, která nám vytetovali na ruce po příjezdu do tábora. Z dvou tisíc osmi set devatenácti vězňů osvobozených Rusy bylo jen padesát dva ve věku do osmi let. Většinu svého života jsem nedokázal odpovědět ani na tu nejzákladnější otázku: Jak jsem mohl přežít v táboře, kde děti zabíjeli hned po příjezdu? Jak jsem se vyhnul pochodu smrti, který vyčistil tábor, kde bylo šedesát tisíc vězňů, jen pár dní předtím, než se k němu dostala sovětská armáda? Teď už všechno vím. S pomocí své dcery novinářky jsem odhalil svůj příběh a osudy mých příbuzných, které jsem uchovával ve své mysli více než půl století. Michael Bornstein... celý text

Válečné Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Survivors club , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ti, kdo přežili. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

DaNDee
22.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Nejsilnější okamžiky knížky, když nepočítám znovu setkání se, byly věty: "Ze sta tisíc dětí přežilo do věku osmi let 52 dětí. Mistři světa ve schovávání se."
Nejčernější humor, který jsem kdy četl: "Na tatínkově a Samuelově straně tábora to vypadalo podobně. Když kdokoli chyběl při sčítání, byla zbita celá skupina. To byl problém, protože každý den aspoň jeden nebo dva lidi v ubikaci zemřeli hladem. Pro Němce ale ani smrt nebyla dostatečným důvodem pro zmeškání sčítání."

Markéta617
02.02.2021 5 z 5

Rozhodně stojí za přečtení. Neuvěřitelný příběh odvážných lidí, které potkal strašný osud.
Knihu doporučuji.


carbici
03.09.2020 5 z 5

Příběh jedné rodiny, naprosto neuvěřitelný příběh, od kterého se těžko odtrhává. Příběh, který by měl být čten a nikdy zapomenut.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ti, kdo přežili v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit14x