Terasa v Římě přehled

Terasa v Římě https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92621/bmid_terasa-v-rime-tfl-92621.jpg 4 16 16

Pascal Quignard naplňuje přesně klišovitou představu francouzského spisovatele. Dlouhá léta pracoval v nejprestižnějším pařížském nakladatelství Gallimard, jeho knihy mají silný intelektuální přídech a také jsou typicky „po francouzsku“ útlé. Výjimkou není ani Terasa v Římě. Příběh rytce, obraz člověka poskládaný z rozsypaných a poztrácených karet, příběh lásky, tichý, postupně se rozvodňující potok lidského života, podemleté břehy, které se sesouvají – skromné mistrovství Pascala Quignarda, autora slavného románu Všechna jitra světa, po zásluze oceněné cenou Francouzské akademie.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Rubato
Originální název:

Terrasse à Rome , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Terasa v Římě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

JP
dnes 3 z 5

"Když člověk uvádí důvod, ničí lásku.
Opatřit smyslem to, co milujeme, znamená lhát.
Neboť žádná lidská bytost v okamžiku, kdy intenzivně cítí, že je naživu, nezakouší žádnou jinou radost.
A jiného života není."

Extáze a trápení, dalo by se říci. 'Terasa v Římě' v útržkovitých krátkých částech, skoro až odstavcích, předkládá dílky skládačky jednoho života. Rytec Meaume, který se během 17. století zamiluje do mladé dívky, se brzy stane jejím milencem... ale její žárlivý snoubenec mu pak kyselinou poleptá obličej. Dívka pak už o znetvořeného Meaumeho nemá zájem, ale snoubenci stejně řekne, že ho miluje, aby jej přinutila Meaumeho zabít. A tak se rytec vydává na přeskáčkovité putování tam a zpátky po celé Evropě. Tvoří, trpí ("Trpím, když se ocitám v přítomnosti jistých obrazů" ), přemýšlí, občas se dostává do lepších, občas do horších situací. Ačkoliv je to takový obraz života, první polovina mě bavila více, ta tragédie, která tolik ovlivnila život, jako někdo, kdo s kůží má taky problémy to dokážu pochopit, jak to člověka ovlivní v odtažitosti vůči lidem, i když nechce, lidé to zmíní a vám to pak hraje v hlavě.

"Láska spočívá v obrazech, které trýzní ducha. K těmto neodbytným vidinám se připojuje nekonečná promluva k jediné bytosti, jíž je věnováno vše, co člověk zažívá. Tato bytost může být živá nebo mrtvá. Její popis je dán ve snech, neboť v nich nevládne ani vůle ani úmysl. Sny jsou tedy obrazy, Dokonce, přesněji řečeno, sny jsou zároveň předkové a vládci obrazů. Jsem člověk, na kterého obrazy útočí. Vytvářím obrazy, které vystupují z noci. Byl jsem zaslíben jedné dávné lásce, jejíž tělo sice ve skutečnosti nezmizelo, avšak jejíž vidina již nebyla možná, protože jsem ji zakusil v ještě krásnější podobě."

"V určitém věku se už nesetkáváme se životem, ale s časem. Přestáváme vidět, že život se žije. Vidíme čas, který prožívá život zaživa. A to nám svírá srdce. Člověk se chytá kusů dřeva, aby ještě chvíli mohl sledovat to krvavé představení na obou koncích světa a zároveň do něho nespadl."

"Všichni nešťastníci se narodili z hněvu svých zploditelů, který neuhasila následná rozkoš."

"Meaume začne znenadání promlouvat k jakési zesnulé. Vysloví jméno Nanni. Říká: "Ach, tajemstvím mých snů bylo tělo, které se bez přestání vrací. Kdysi se jedna žena zděsila, když spatřila mou tvář. Nenávratně jsem tehdy ztratil to nejpodstatnější ze svého života. Uchoval jsem pohled jejích očí, které na mě obracela. Odmítla však se mnou sdílet svůj život. Musel jsem cestovat po jiných světech, než byl ten její, ale v každém snu, v každém obrazu, v každé vlně, ve všech krajinách viděl jsem něco z ní nebo něco, co ji připomínalo. Vypadal jsem jinak, když jsem ji k sobě přivábil a svedl. " (...) "Jaktěživa jsem neviděla muže, kteří by se cele oddali ženě, kterou milují. A nikdy neviděla muže, kteří by u své družky hledali něco jiného než poslušnost, laskavost, vůni, stravu, pochvalu, vřelé a něžné pohlazení, součást svého rozplozování, vzpomínku na matku. Chybějící ženy jsou stále tady. Nepřítomnost těch, které tolik schází, je den ode dne větší a jejich stín čím dál tmavší. Pravdu má vždycky to, co se vytratilo. Láska je pro mě prachsprostým podvodem."

Rozhovor s mouchou.

7/10

EvaEma
14.11.2023 3 z 5

Něco mezi beletrií a poezií. Taková literatura se mi nečte lehce a nerozumím jí. Některé části jsou poetické a některé erotické... :-) Ale celkový dojem na mě kniha nezanechala, nemám z ní vlastně žádný dojezd, který by mi vrtal hlavou... přečetla jsem, odložila jsem.


Palivo
20.06.2016 3 z 5

Příjemná kniha, která se rozjede jako Rychle a zběsile 8, jenže pak někde v polovině vyskočil Vin Diesel z auta a knížka už dojela na autopilota. Přiznávám se, že poslední dobou se nad přirovnáními zrovna moc nezamýšlím.

Vzhledem k tomu, že se dobrá polovina zabývá popisem rytin, který vymyšlený rytec vyryl, docela mě přešel zájem se do knihy nějak hlouběji ponořit. To je jako kdybych popisoval, jaký lečo uvařil můj praděda, který nikdy neexistoval. Zbytek knihy se věnuje jeho smutnému životu, který poznamenala nešťastná láska, což jsem si naopak užil, protože si stále sám moc dobře vybavuji, jak jsem Tereze Tiché v sedmé třídě nebyl schopný říct, že ji miluji a díky tomu se nakonec rozhodla pro Tomáše Hejlka, který si s ní vzal hypotéku, třikrát ji vokotil a teď spolu jezdí v neděli na návštěvu k rodičům. A co mám já? Jen playstation, alkohol a nádherný penis :-(

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2000 - Grand prix du roman de l'Académie française


Kniha Terasa v Římě v seznamech

v Přečtených18x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Pascal Quignard
francouzská, 1948
1998  81%Všechna jitra světa
2005  100%Bludné stíny
2011  84%Terasa v Římě