Terapie realitou přehled

Terapie realitou https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88662/bmid_terapie-realitou-6lz-88662.jpg 4 9 9

Kniha Terapie realitou je základním dílem stejnojmenného terapeutického směru. William Glasser svou terapeutickou metodou vymezuje nový a pozitivní přístup k pomoci emociálně narušeným lidem. Zpochybňuje obvyklou koncepci duševní choroby a ortodoxní freudovské metody. Tvrdí, že duševně nemocní lidé nedokážou realisticky uspokojovat své potřeby a chovají se neodpovědně proto, že odmítají realitu okolního světa. Glasserova terapeutická metoda se nezabývá pacientovou minulostí, ale jeho přítomností a budoucností. Terapeutovým úkolem je naučit klienta osvojovat si schopnost naplnit své potřeby a dělat to způsobem, který zároveň o možnost naplňovat své potřeby nepřipravuje ostatní. Své teorie autor dokládá praktickými příklady z klinické a pedagogické praxe. Kniha, která se po svém vydání stala světovým bestsellerem, je určena nejen čtenářům se zájmem o populární psychologickou literaturu, ale i odborníkům v oblasti psychologie a psychoterapie a studentům těchto oborů.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Reality Therapy , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Terapie realitou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

adela_sevcikova
30.03.2023 5 z 5

Kniha je velkým přínosem jak pro psychoterapeuty, tak pro jednotlivce, kteří se chtějí naučit žít šťastnějším a odpovědnějším životem.
Autor popisuje důvody, proč konvenční terapie selhává, a jakou cestou by se měla péče o psychiku ubírat. Hlavní tezí je, že všechny takzvané "problémy", které si člověk v životě tvoří, jsou důsledkem neuspokojování potřeb. Autor zdůrazňuje přítomnost jako výchozí bod terapie (oproti konvenční psychiatrii, která upřednostňuje vycházet z minulosti - problémy z dětství apod.). Uvádí též, proč je důležitý osobní vztah s terapeutem. Zmiňuje své klienty/pacienty ze začátku šedesátých let, což je v psychiatrii dlouhá doba, přesto jsou problémy velice aktuální... Za mě tedy až na sklony k tvrzení, že homosexualita je problém s "prožíváním vlastní hodnoty" (172) - řekla bych, že výzkumy i praxe probíhající do dnešní doby ukázaly, že homosexualita nevychází zákonitě z nevyrovnané osobnosti, ale je jedinci přirozená.

bufa
01.05.2022 4 z 5

Přestože jsem psycholog, udivilo mě, že jsem o terapii realitou nikdy neslyšela (ani ve škole, ani později), a připadá mi, že je to velká škoda. Kniha je psaná čtivě (začátek je malinko zdlouhavější, ale je užitečný pro pochopení východisek tohoto přístupu). Je inspirativní nejen pro psychoterapii (přístup podobný KBT), ale i pro výchovu dětí, přístup k podřízeným nebo i sám k sobě apod. Efekt terapie je pěkně vykreslený na popisu příkladu jednotlivých klientů a jejich pokroku. Je znát, že je to kniha ze sedmdesátých let - jednak je v ní obšírné vymezování se vůči Freudovi, jednak dnes už přežitý postoj k homosexualitě, ale mně to nijak nezkazilo celkový dojem z knihy a "nepošpinilo" hlavní myšlenky, které věřím, že skutečně fungují. I laik si z knihy může vzít hodně pro svůj osobní rozvoj.


BlueIvy
04.09.2014 2 z 5

Ak by som mala túto knihu zhodnotiť celkom subjektívne ako celok tak by toto hodnotenie nebolo vôbec kladné. Zo začiatku - na prvých pár stranách - ma kniha celkom "chytila". Páčili sa mi niektoré myšlienky ktoré autor vyjadril a keď niečo vysvetľoval, používal veľmi vhodné príklady vďaka ktorým by sa aj úplný laik v tejto oblasti dokázal primerane zorientovať v danej problematike. Navyše tieto príklady boli častokrát aj veľmi trefné a vtipné a niektoré pasáže z knihy sa mi zdali tiež inšpiratívne z pohľadu bežného života. Aj z tohto dôvodu som si pomyslela, že táto kniha bude určite skvelá a neprečítam ju iba raz, ale že si to niekedy v budúcnosti zopakujem.
No už po pár ďalších stranách som svoju mienku musela značne prehodnotiť a čím ďalej som sa pri čítaní dostávala tým viac ma kniha prestávala baviť a dokonca ma miestami autor svojimi výrokmi poriadne rozčuľoval.
Kniha mi pripadala vo viacerých pasážach veľmi nezáživná a rozvláčna - a to práve v častiach kde boli prípady skutočných ľudí, ktorí túto terapiu realitou podstúpili. Navyše, autor si častokrát protirečí. Tvrdí jedno a následne toto tvrdenie v ďalšom riadku vyvracia. Vôbec sa mi nepáčilo ako odsudzoval (a to neustále, takmer v každej kapitole to stále dokola opakoval) klasickú psychoterapiu. Označoval ju za neúčinnú a odsudzoval "nálepkovanie" pacientov psychickými poruchami a on sám ich zhŕňal pod pojmom "nezodpovední".
Ako pozitívum vnímam množstvo príkladov z reálneho života. Ale tým množstvom myslím naozaj množstvo - podľa mňa ich kľudne mohol uviesť menej alebo ich skrátiť. Boli veľmi nezáživne opísané a zároveň na mňa jeho prípady pôsobili nanajvýš nepresvedčivo - chýbal mi tam nejaký príklad ako by mal prebiehať rozhovor pri tejto terapii - všetko to bolo opísané práve v tejto kľúčovej fáze veľmi zbežne. Neviem si celkom dobre predstaviť komu bola táto kniha určená a k akému účelu. Malo to byť nejaké upovedomenie o tom, že tu existuje aj niečo iné ako doteraz (USA už od roku 1976)? Pravdepodobne to tak bude, lebo ak to mal byť návod ako realizovať terapiu realitou a prilákať tým viac stúpencov - tak neviem, neviem či sa to podarilo. Ale toto všetko je samozrejme len môj subjektívny názor. Je dosť možné sa nájde niekto iný - možno oveľa vzdelanejší a sčítanejší než ja - komu sa táto kniha bude naopak páčiť a bude ju považovať za veľmi zaujímavú a dobre napísanú.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Terapie realitou v seznamech

v Přečtených12x
v Doporučených1x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit6x

Autorovy knížky

William Glasser
americká, 1925 - 2013
2001  76%Terapie realitou