Teorie partyzána přehled

Teorie partyzána https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65853/teorie-partyzana-65853.jpg 4 6 6

Autor v díle tematicky rozvíjí stejnou základní myšlenkovou linii jako v Pojmu politična. Ústředními body zůstává problematika politického prostoru, legalita a legitimita, mezinárodní vztahy a otázka přirozenosti a nepřirozenosti. Na tomto pozadí popisuje autor vývoj partyzánského hnutí od jeho počátků ve španělské partyzánské válce proti Napoleonovi až do moderní doby, analyzuje Clausewitzovy úvahy o partyzánství, zabývá se vlivem, jenž měly na vývoj partyzánského hnutí Lenin, Mao Ce-tung, Stalin, Che Guevara, Castro aj., a zdůrazňuje, že jedním ze základních znaků partyzána je vždy jeho politická angažovanost.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

Theorie des Partisanen , 1963


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Teorie partyzána. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

bejan
31.10.2015 3 z 5

Zajímavé téma nepříliš zajímavě rozvedené. Je poznat, že je to jen přednáška. Snad by mohla být zajímavější odkazovaná práce o partyzánovi od Schmidta, určitě Clausewitz, Leninovy poznámky ke Clausewitzovi a rozhodně švýcarská vojenská příručka o partyzánském odboji v časech okupace pro obyvatelstvo z roku 1959.

Sigas
30.06.2013 3 z 5

Trochu rozporuplná knížka. V jádru je velice zajímavá úvaha o tom, jak moderní teorie partyzána mění klasickou a podle Schmitta vrcholně humanistickou ideu omezené války a spravedlivého nepřítele ve válku a nepřítele absolutního, jak je nepřítel naprosto delegitimizován a zbavován lidskosti. Ovšem autorův abstraktní juristický přístup se rozmělní v poněkud nepřehledném sledování toho, jak se skutečnost vymyká pojmům tradiční právní teorie. Tento byrokratický postup nás pak zavede třeba až k absurdní, ale zcela vážně míněné otázce, zda je partyzán pojistitelný.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Teorie partyzána v seznamech

v Přečtených13x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Carl Schmitt
německá, 1888 - 1985
2007  86%Pojem politična
2008  70%Teorie partyzána
2012  72%Politická theologie
2013  87%Římský katolicismus a politická forma
2024  %Glossarium: Záznamy z let 1947 až 1958