Temný cypřiš přehled

Temný cypřiš
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504171/bmid_temny-cypris-8he-504171.jpeg 5 513 513

Hercule Poirot série

< 20. díl >

Může se vodítkem k odhalení zločince stát lež? Bohatá a nemocná Laura Welmanová náhle zemřela. Její majetek podle všeho zdědí půvabná neteř Elinor. Skutečně však její teta nechtěla odkázat své jmění někomu jinému? Další smrt vyvolá další pochyby a Elinor je nakonec obviněna z vraždy. Jen jediný člověk nevěří, že by ji spáchala, a povolá Hercula Poirota. Ten však místo hledání pravdy začne klást překvapivé otázky: Co způsobuje, že lidé lžou? Co lze z jejich lží odvodit? Proč lžou i nevinní? Jakmile zná odpovědi, nekompromisně odhalí vraha.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Sad Cypress , 1940


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temný cypřiš. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (59)

SBH
02.06.2024 4 z 5

(SPOILER) Mám ráda detektivní příběhy A. Christie, ačkoli nedokážu zdůvodnit proč. Třeba u tohoto případu jsem si na začátku prakticky rvala vlasy, a to sice nad pasáží, kde si Elinor a Roddy „vyprávějí“ o svém dětství a vztahu k tetičce. Ve skutečnosti by si nikdy nic takového nevykládali, jednalo se o školáckou chybu, jak s danými informacemi seznámit čtenáře.
Přesto mě to chytilo a za jediný večer jsem knihu slupla jako malinu. Autorka posouvá děj téměř výhradně skrz dialogy, téměř nikde nenajdeme vlastní popis probíhajících událostí. Navzdory výše uvedenému kiksu má tento způsob jednu velkou výhodu, a sice osobní přístup vypravěče a částečný náhled do jeho myšlenek. To mělo samozřejmě největší význam u hlavní podezřelé, navíc z dobrého důvodu.
Popisy se královna detektivek příliš nezdržuje, na druhou stranu stručná charakteristika jak postav, tak prostředí je tak úderná a výstižná, že jsem neměla pocit vzduchoprázdna, naopak jsem se octla na anglickém venkově uprostřed parného léta.
Slavný detektiv se objevuje až v druhé půlce knihy, což je pro mě jako fanynku trochu na závadu. Do té doby mě poháněla jenom zvědavost, kdy a jak vlastně dojde k vraždě, o níž víme od prvních stránek. Ovšem ve chvíli, kdy k tomu dojde, se už události řítí nezadržitelně vpřed. Autorka toho dosáhne kratinkými kapitolami, úryvky dopisů či vzkazů, pak samozřejmě výslechy, které vede Poirot. Tentokrát naprosto netypicky je případ uzavřen přímo u soudu.
Jako obvykle jsem v celém spletitém případu nenašla žádný logický zádrhel, což je pro mě naprosto zásadní požadavek. Duševní vyšinutí hlavní hrdinky bylo zobrazeno věrohodně a zároveň neokázale.
Bavila jsem se. Naprostá spokojenost.
P. S. Tentokrát je anotace nesmírně trefná a výstižná. Bravo.

martiline
29.02.2024 5 z 5

Přečteno za pouhý jediný den. Ta krásná spletitost postav a rozuzlení od Agathy Christie je prostě nenahraditelná.


Emik87
18.02.2024 4 z 5

Skvělý případ v rámci netypického prostředí soudního procesu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Sokolník, Lesk soumraku a další knižní novinky (7. týden)

12.02.2023


Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Citáty z knihy (1)

Tak už pojď, jen pojď, smrti má, pod cypřišem temným ať spočinu. Jen leť, tak leť, duše má, to pro krutou lásku zahynu.


Kniha Temný cypřiš v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených867x
ve Čtenářské výzvě55x
v Doporučených28x
v Knihotéce322x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech4x