Tatínku, má ďábel oči jako maminka? přehled

Tatínku, má ďábel oči jako maminka?
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137177/bmid_tatinku-ma-dabel-oci-jako-maminka-65b3b0d09f511.jpg 3 13 13

Jednotlivé neradostné příběhy souboru vypovídají především o vážně narušených kontaktech mezi rodiči a zdeformovaných vztazích matek k dětem, které si pak do života nadlouho nebo navždy odnášejí určitou citovou plochost, pocit trvalé ztráty a úzkosti. Současné hektické, povrchní a neuspořádané vztahy mezi dospělými jsou v šestadvaceti povídkách často reflektovány očima dítěte nejrůznějšího věku, trpícího pocitem nejistoty a marně hledajícího bezpečí, které v harmonických rodinách zajišťují oba rodiče. Psychologicky výrazně zaměřená kniha povídek známého autora je kritickou sondou do pokřivených mezilidských a především rodinných vztahů a na základě skutečných lidských příběhů vypráví o prostých, ale nesplnitelných snech dětí.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tatínku, má ďábel oči jako maminka?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Pavlina50
26.07.2021 3 z 5

Je to kniha povídek o rozchodech, rozvodech, o dysfunkčních rodinných vztazích a především o dopadech toho všeho na děti. Nosné téma – upozornění na tyto v dnešní době určitě docela časté situace, je určitě správné, ovšem ze zpracování jsem trošku rozpačitá. Mám pocit, že autor snad sesbíral všechny absolutně nejsmutnější příběhy a nahustil je do jedné knihy, takže vzniká pocit, že svět je plný jen nešťastných dětí, manželů a manželek utápějících se v depresích a sebelítosti. Jednotlivé povídky mě přišly dost šablonovité, kdy jeden je jasný viník a druhý nevinný ublížený, který s pokorou přijímá svůj osud a beze snahy se jakkoliv vzepřít. To, co mi na knize asi nejvíc vadilo, je nejen totální absence jakéhokoliv optimismu, ale především nulová snaha rvát se za správnou věc a bojovat s nespravedlností často ve jménu štěstí vlastních dětí. Hlavní (dospělí) hrdinové se často staví až téměř do mučednické polohy. Autor tak dost tlačí na pilu a sentiment, který z povídek plyne, mi připadal často až hodně násilný a prvoplánovitý. Taková cílená klasická citová ždímačka. Prostě trochu mi vadil tento jednostranný a zjednodušený pohled na vztahy, které v běžném životě nejsou tak černo-bílé a myslím si, že někdy je rozchod i pozitivním řešením.
Všechny povídky jsou opravdu tíživé, těžké a smutné – první pocit po přečtení knihy byl totální deprese a absolutní absence jakékoliv radosti a štěstí….ale pak, když se rozhlédla kolem sebe, jsem viděla, že tomu naštěstí tak zas tak úplně není. Rozhodně nedoporučuju číst, těm, kteří aktuálně řeší složité rodinné vztahy.

Beta.Vulgaris
06.01.2021 2 z 5

Celkem by to bylo zajímavé téma, ale bohužel je to zpracované nudným stylem. Na jedno brdo.


Havrnka
15.01.2020 2 z 5

Také jsem si tuto knihu vybrala do čtenářské výzvy na letošní rok. Trochu smutné vyprávění, které čtenáře nutí k zamyšlení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tatínku, má ďábel oči jako maminka? v seznamech

v Přečtených18x
ve Čtenářské výzvě5x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit1x