Tarot: Klíč k iniciaci přehled

Tarot: Klíč k iniciaci https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339413/bmid_tarot-klic-k-iniciaci-jEV-339413.JPG 4 13 13

Pierre Lasenic (Petr Kohout, 1900-1944) je autorem knihy o esoterní podstatě tarotu a jeho divinačních technikách, jež vyšla pod názvem "Tarot, klíč k iniciaci" (Praha, Horev klub 1938-39). Text doprovázela vyobrazení tarotových karet a pantaklů, které podle Lasenicových instrukcí nakreslil Vladislav Kužel. Reprint tohoto vydání vyšel v nakladatelství Trigon roku 1994, o sedm let později Trigon vydal faksimile kolorované verze Lasenicových tarotových karet. Současné vydáni knihy "Tarot, klíč k iniciaci" není mechanickým přetiskem původního vydání, ale jedná se o vydání jazykově a také redakčně upravené. Knihu doprovázejí opět Kuželový kresby tarotových listů a nákresy pantaklů jednotlivých lam (vzhledem k nedostatečným technickým parametrům předlohy však byly některé z nich znovu rekonstruovány). Namísto "primitivního" kresleného marseilleského tarotu, který ilustroval původní vydání textu, doprovází tuto knihu reprodukce tarotových karet "Ancien Tarot de Marseille" (Paris, B. P. Grimaud 1930). Redakční zásahy byly provedeny především v Lasenicových přepisech z hebrejštiny (názvy písmen, kabalistická jména, 72 géniů apod.). K dalším opravám došlo s přihlédnutím k Papusově knize "Le Tarot des Bohémiens" (Paris, H. Durville, 1911), z níž ostatně čerpal i Lasenic. Věříme, že provedené opravy i úprava textu směrem k současnému jazykovému úzu pomohou čtenáři lépe pochopit výjimečnost Lasenicova spisu, který díky své hloubce a především přesahům do dalších oblastí esoteriky a hermetismu představuje to nejlepší, co kdy bylo v českém prostředí o Tarotu napsáno.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tarot: Klíč k iniciaci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

LordSnape
30.06.2019 4 z 5

Kniha určitě vhodná pro hlubší studium tarotu a to zvláště v jeho hermetickém pojetí - iniciaci. Není to příručka jak vykládat karty! Lasenic zde rozebírá historii i předchozí publikace o tarotu a postupně pak jede kartu po kartě od velkých arkán až po malé karty. Ty rozebírá přeci jen stručněji dle symbolických obrazů. Najdeme tu i kosmologické vztahy, numerologii či Kabalu. Kniha se hlavně opírá o obrazy z Mairselleského tarotu, takže se namísto takové Velekněžky objevuje ještě Papežka.

Najdeme zde i klíč k řazení malých arkán (fungují ve skupinách), vztah mezi malými a velkými kartami, pozice v makro i mikrokosmu. Vůbec nejlepší kapitoly jsou o mantickém významu tarotu, 21 pravidel tarotové hieromancie a dále 16 způsobu jeho mantického výkladu, přičemž některé jsou naprosto šíleně složité, ale o to více zajímavé. Myslím si, že kniha funguje skvěle s autorovým tarotem, protože teprve tam pak adept vidí, o čem je vlastně řeč. Jo a kniha mě též naučila se nebát a mít rád lichá čísla!

Twiggina
04.03.2013 5 z 5

Tuto knihu považuji za jednu z nejlepších v oblasti Tarotu, pokud pominu staré historické dokumenty. Chce-li člověk těmto kartám opravdu porozumět, pak vřele doporučuji! Přesto, že jsem ji již přečetla, tak stále se k ní vracím. Pokaždé najdu něco nového.
Studium na mnoho let. :)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tarot: Klíč k iniciaci v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených15x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x