Tajná řeč Nathanova k Davidovi přehled

Tajná řeč Nathanova k Davidovi https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397406/bmid_tajna-rec-nathanova-k-davidovi-9vf-397406.jpg 5 1 1

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajná řeč Nathanova k Davidovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

lady.k
07.04.2023 5 z 5

Knížečka se četla sama.
Řekla bych že je o vnitřním boji Davida a Goliáše, aby jste si zvolili Davida (Boha=křesťanství).

úryvek ze strany 36
"Končím, a uzavírám dvojím přáním, přáním mlčení a dobrého zdaru. Neboť zdar plánů závisí z valné části na moudrém ukrývání, aby se neprozradily předčasně. Bohu však nechť ustavičně jsou otevřeny Tvé plány i celé srdce Tvé, jako srdce Davidovo, jako Karla Pátého, o němž, jak se pamatuji, bylo napsáno, že se více stýkal s Bohem než s lidmi. Je-li to pravda, není divu, že měl úspěchy podivuhodné, vyjma, když se dal svésti proti Bohu. O Davidovi jest věc známá: budeš-li ve dne v noci míti v rukou jeho Žalmy, najdeš své duši vůdce, a pro všechno, k čemu se obrátíš světlo."

Komenský chtěl aby se pomocí křesťanství, které se mělo rozšířit do celého světa, aby se svět sjednotil a tím by pak přestaly války. Chtěl tohoto docílit šířením osvěty (pomocí všeobecných knih, aby všichni měli všeobecné vzdělání, univerzální jazyk a ústřední sbor jakési kolegium světla, které by mělo sídlo v Londýně). Veškeré informace k tomuto vzdělání napsal v knize Cesta světla.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajná řeč Nathanova k Davidovi v seznamech

v Přečtených1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst1x