Tajná historie přehled

Tajná historie https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538274/bmid_tajna-historie-6640aee892e51.jpg 4 432 432

Co by dokázalo dohnat pět rozumně uvažujících lidí k vraždě? Richardovi se na univerzitě podaří zařadit mezi elitní kroužek pěti studentů klasické řečtiny a užívá si idylu intelektuálního přátelství v uzavřené skupince. Následný rozklad sounáležitosti mu tedy připadá o to palčivější a pouští se do pátrání, co jej mohlo zapříčinit. Kdy se vlastně opojení životem a věděním proměnilo v natolik destruktivní síly, aby přimělo v podstatě sympatické hrdiny ke zločinu? „Nepovažuji se za žádného zloducha. Kdykoliv čtu v novinách o spáchaných vraždách, pokaždé mě zaráží ta zatvrzelá, skoro až dojemná sebejistota, s níž všichni ti sérioví škrtiči, úchylní pedofilové a zvrácení zločinci všeho druhu odmítají rozpoznat zlo, které se v nich skrývá, a dokonce pociťují nutkání hlásit se k jistému falešnému pojetí slušnosti: , Já jsem v podstatě velice slušný člověk.“... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

The Secret History , 1992


Interpreti: Daniel Bambas
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajná historie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (120)

ElizPetrova
08.05.2024 3 z 5

Autorka nepochybně umí psát, o tom žádná.. Ale příběh samotný mě nijak neuchvátil, Richard mi lezl krkem a obecně nemám ráda, když je kniha vyprávěná z pohledu postavy, které nemůžete v podstatě nic věřit, aniž byste se ve finále dozvěděli, jak to ve skutečnosti bylo.. navíc mi zápletka samotná nepřišla nijak zajímavá a celá ta namyšlená partička studentíků mě akorát tak štvala. Konec mě překvapil, ale vzhledem k tomu, že jsem k žádné z postav nepřilnula, bylo mi v podstatě jedno, jak to s nimi dopadne. Čekala jsem víc.

Margherita_N
24.04.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha patří ke specifickému žánru, to mi ale nezabránilo, abych kroutila hlavou nad chováním a pohnutkami hlavních postav. Už to, do jakého univerzitního spolku se rozhodli vstoupit. Vsadit v Americe, kde na vysokou školu musíte sehnat hodně peněz, v dnešní době na studium klasické řečtiny? A kvůli podivínskému profesorovi se na jeho žádost odstřihnout od ostatních studentů a učitelů a studovat výhradně u něj? Když už byl příběh takhle rozehraný, čekala jsem, že se o profesoru Julianovi něco dozvíme. Jenže celou dobu sledujeme jeho vyvolený kroužek studentů, kteří hlavně pijou, kouří a berou drogy. Svoje úsilí o změněný stav mysli se zástěrkou dionýsovských bakchanálií korunují brutálním zločinem, který se následně pokusí ututlat pomocí promyšlené vraždy.

Kniha není špatně odvyprávěná, je ale zbytečně dlouhá. To nejspíš souvisí s budováním napětí. A s Dostojevským. Dostojevskij to není, ač je od začátku jasné, že autorka navazuje na Zločin a trest, a kdyby to náhodou nebylo dost jasné, vypravěč to párkrát zdůrazní.


adorjas
15.04.2024 4 z 5

Tartt a jej Stehlíka vám nikdy odporúčať nebudem! A presne takto som sa púšťala aj do jej Tajnej histórie- plná skepticizmu, kritiky a zdvihnutého nosa. Nakoniec to dopadlo tak, že Tajnú históriu si zaradím na poličku opätovného prečítania, a som zvedavá na dojmy potom... Ale teda, pekne po poriadku- boli veci, čo ma na knihe veľmi štvali. Správanie postáv, priam iracionálne vysvetlenia niektorých vecí, napríklad výber študentov profesora Morrowa, atď. Na druhú stranu, ma kniha a jej svet do seba vtiahol, a ja som premýšľala úplne ňou. To, akým spôsobom autorka pracovala s jedinou ženskou postavou. To, že všetko vnímame len z perspektívy hlavnej postavy Richarda, a všetko iné zostáva nevypovedané. To, prelínanie alebo skôr americká inscenácia Zločinu a trestu, alebo symbolika klasického vzdelania a starogréčtiny či skôr gréckej drámy. Dobré to bolo! Škoda, že som ju čítala po Stehlíkovi, možno by sa mi následne Stehlík aj páčil. Alebo nie.
Aha, a ešte pre tých, ktorí o knihe nepočuli - príbeh o živote študentov na vysokej škole, gréčtina, drámy, tajomstvá, 80.roky. Dark academia ako vyšitá!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (21. týden)

17.05.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajná historie v seznamech

v Právě čtených26x
v Přečtených553x
ve Čtenářské výzvě69x
v Doporučených50x
v Knihotéce195x
v Chystám se číst468x
v Chci si koupit84x
v dalších seznamech21x