Tajemství hedvábného vějíře přehled

Tajemství hedvábného vějíře
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537387/bmid_tajemstvi-hedvabneho-vejire-662fa4494f56a.jpg 4 394 394

Ženu jménem Lilie pronásledují vzpomínky – na dívku, jíž kdysi bývala, a na dávno mrtvou přítelkyni, která výrazně ovlivnila její život. V Číně devatenáctého století, kdy manželky a dcery chodily s podvázanými chodidly a žily v téměř úplné izolaci, vytvořily ženy z daleké provincie Chu-nan své vlastní tajné „ženské“ písmo, nu-šu. Některé dívky byly tehdy spojovány do dvojic s lao-tchung, svým druhým já, v citových svazcích, které trvaly zpravidla až do smrti. Malovaly dopisy na vějíře, vyšívaly vzkazy na kapesníky a sepisovaly příběhy, jejichž prostřednictvím vystupovaly ze své samoty, aby mohly s ostatními sdílet své naděje, sny a úspěchy. Když Sněžný kvítek pošle Lilii hedvábný vějíř s textem v nu-šu, jejich přátelství je zpečetěno a v útlém věku sedmi let se z nich stávají lao-tchung. Obě musí čelit hladomoru a útrapám spojeným s rolnickým povstáním, přemýšlejí o svých sjednaných sňatcích, o své osamělosti, o radostech i tragédiích mateřství. Především jejich vztah, v němž nacházejí útěchu, udržuje obě duše při životě. Pak ale dojde k nedorozumění a celoživotní přátelství se ocitá v troskách. Tajemství hedvábného vějíře nás vrací do čínské historie. Tento hluboce jímavý román zaujme také realistickým dobovým koloritem a skrytou spřízněností s Goldenovou Gejšou. Kniha nabitá lyrismem a emocemi proniká do jednoho z nejtajemnějších lidských vztahů, jakým je přátelství mezi ženami.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: audiokniha , Audiotéka , Jota
Originální název:

Snow Flower and the Secret Fan , 2008


Interpreti: Dagmar Čárová
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství hedvábného vějíře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (108)

Jessybelle
včera 4 z 5

Zajímavý náhled do života ve staré Číně, svět můžu a hlavně svět žen, jejich tajemství, strasti i přátelství, tajné písmo a podvazování nožek. Při čtení jsem si říkala, jak to mohli dělat svým holčičkám. Jiný kraj, jiný mrav.
Přestože je kniha velmi pěkně napsaná, nenašla jsem si k hlavním hrdinkám úplně blízký vztah. Mrzelo mě chování Lilie.
Knihu doporučuji, přečtěte si ji.

Ester59
25.04.2024 4 z 5

Velice zajímavý příběh z, pro mne neznámého, prostředí staré Číny. Přísné tradice a kruté zvyky jsou pro mne naprosto nepochopitelné. Hvězdu dolů dávám za odtažitý a suchý styl psaní. Nicméně rozhodně doporučuji a přečtu si i další knihy této autorky.


Schmetti
15.04.2024 5 z 5

Tajemství hedvábného vějíře mě zaujalo na stránkách nakladatelství Jota svým názvem, obálkou a anotací.

Jedná se o historický román odehrávající se v Číně 19. století a vypráví ho již stařičká Lilie. Prožili jsme její život od dětských let po stáří. Dozvěděla jsem se staré čínské zvyky, které byly často kruté, například podvazování chodidel u dívek, s kterým se začalo už od jejich cca 6 let. Tento proces je v knize detailně popsaný a to i péče o zmrzačené nohy, které byly pro čínské dívky a ženy nezbytné.

Uchvátilo mě přátelství mezi dívkami, tedy mezi hlavní hrdinkou Lilií a Sněžným kvítkem. Znamenaly pro sebe jako své druhé já. Tajné ženské písmo, kterým si slečny psaly vzkazy na hedvábný vějíř je velká zajímavost. A nejen to. Všechno v knize bylo strhující, hladomor, těžké časy v horách, povstání, společenské rozdíly nebo to, jak se ženy musely podřídit mužům a jeho rodinám. Všechny ty čínské zvyky a kultura jsou fascinující.

U knihy jsem několikrát brečela, nešlo to jinak. Prožívala jsem se všemi jejich strasti i radosti.

Obdivuji autorku, jejíž část rodiny pochází z Číny, protože se vydala do těchto odlehlých, opuštěných vesnic v Číně. Mluvila s místními lidmi a s těmi, kteří se profesionálně zabývají písmem nu-šu a podobně.

Najdete mě na:
IG: @terischmetti_books
Blog: http://blumensprache.hikaru.cz/

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (30. týden)

21.07.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajemství hedvábného vějíře v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených533x
ve Čtenářské výzvě75x
v Doporučených58x
v Knihotéce221x
v Chystám se číst482x
v Chci si koupit75x
v dalších seznamech3x