Tajemství filmové řeči přehled

Tajemství filmové řeči https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411837/bmid_tajemstvi-filmove-reci-B2O-411837.jpg 5 23 23

Jaká magie se odehrává ve tmě mezi plátnem a diváky, co vede k tomu, že je film pro tolik z nich tak vzrušující? Autor je přesvědčený, že každý film ve skutečnosti tvoří tři souběžně běžící: „voyuerský“ film (logika filmu), „zprostředkovaný“ (emoční působení), a „niterný“ (prvotní vzrušení, které film vyvolává). V knize tyto prvky zkoumá s využitím svých zkušeností, stejně jako prací slavných filmových tvůrců od Hitchcocka po Spielberga, a ukazuje, jak funguje proces tvorby filmu. Demonstruje, jak tvůrci používají světlo, prostor a zvuk ke stvoření nového světa, popisuje, co z herce udělá hvězdu. Vysvětluje, proč si myslí, že Občan Kane je skvělý film, a co si myslí, že je špatně na závěru Osudové přitažlivosti. Knihu ilustrují filmové fotografie a náčrty filmových technik.... celý text

Literatura faktu Umění
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

The Hollywood Eye: What Makes Movies Work , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství filmové řeči. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

knihomolka27
12.05.2024 5 z 5

Skvělá kniha, kterou jsem přečetla hned několikrát. Funguje dobře jako otázka úspěšnosti amerického filmu a jeho vlivu na diváky, ale zároven funguje také velmi dobře jako základní učebnice filmové nauky, kde je od všeho něco a vše srozumitelně propojené.

EvaD
28.03.2020 4 z 5

Dobrá a zajímavá kniha pro milovníky filmů, ale je potřeba ji přečíst několikrát a pokusit se napasovat čtené informace na vlastní filmové zážitky. Díky této knize jsem pochopila, proč pro mně některé filmy skvěle fungují a některé ani za nic.


dawson321
09.03.2020 4 z 5

Zcela se ztotožňuji s recenzí na iLiteratuře a doporučuji přečíst. Za mě jen škoda, že kniha byla napsána již na začátku 90. let. Nebylo by na škodu ji třeba "aktualizovat" a ukázat filmové postupy na současných filmech, aby to bylo stravitelnější i pro mladší čtenáře.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (28. týden)

08.07.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajemství filmové řeči v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených26x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

Jon Boorstin
americká, 1946
2019  90%Tajemství filmové řeči