Sýr a červi přehled

Sýr a červi
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497486/bmid_syr-a-cervi-UNB-497486.jpg 4 122 122

Jedna z nejlepších historických knih vůbec, v níž autor vypráví příběh furlánského mlynáře Menochia, jenž se díky svým názorům dostal do střetu s inkvizicí. Menochiovy autentické výpovědi před soudním tribunálem se autorovi staly podkladem pro plastické a barvité vykreslení každodenního života člověka na konci 16. století včetně jeho úzkostí, radostí či naopak vytváření si osobitých představ o Bohu, vesmíru a posmrtném životě.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

Il formaggio e i vermi , 1976


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sýr a červi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Vidlička
18.05.2023 3 z 5

Zajímavý náhled do mikrohistorie jednoho vesničana raného novověku a doby, která ho utvářela, a snaha o její interpretaci i z jiných úhlů pohledu než běžně nabízí oficiální historická věda. Výstupy jsou ale pouze (přiznaně) spekulativní. Autor je však považován za jakéhosi zakladatele tohoto modernističtějšího a osobnějšího přístupu, což je výborně rozebráno i v doslovu. Víra už je pak na čtenáři. Mně to přišlo přehnaně ukecaný...

Lucie21352
25.01.2023 5 z 5

S touto knihou jsem se seznámila na vysoké škole a musím jí všem doporučit. Nejde o "nutnou" historickou knihu plnou letopočtů a postav, které si člověk stejně nezapamatuje. Při čtení se nám odhalí život člověka, který vyčníval mezi ostatními. Bohužel to bylo v období, kdy se tento "prohřešek" bral jako hereze a dost krutě se trestal.


TheMelorry
09.10.2022 3 z 5

Dílo bych označila jako zvláštní pohled do duše a mysli jednoho mlynáře 16. století a jeho problémy s inkvizičním soudem. Téma jako takové je zajímavé, ale filosofické a existenciální otázky o Bohu, smyslu existence a dalších náboženských věcech, byly někdy až zbytečně moc rozvleklé a často se opakující.
Nepochybně se jedná o zlomové dílo, které přibližuje venkovské prostředí a dějiny jednotlivce, které byť často opomíjené, hrají zásadní roli i ve velkých dějinách.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Uchvatitelé říší, Má druhá šance a další knižní novinky (30. týden)

24.07.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sýr a červi v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených193x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených11x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst117x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech5x