Svoboda a neklid zvířecího života přehled

Svoboda a neklid zvířecího života
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394064/svoboda-a-neklid-zvireciho-zivota-h6a-394064.jpg 4 3 3

Fenomenologie animality, jejíž východiska představuje kniha Florence Burgatové, neusiluje o etická řešení týkající se statusu zvířat v západní společnosti. Cílem knihy Svoboda a neklid zvířecího života je analyzovat způsoby, jakými k životu zvířat přistupovali dědici karteziánského myšlení, a položit základy skutečné ontologie animality. Proto se Florence Burgatová vrací k autorům jako Hegel, Uexküll, Jonas nebo Merleau -Ponty, pro něž je zvíře tím, kdo svému prostředí a chování uděluje vlastní smysl nezávisle na člověku.... celý text

Literatura naučná Filozofie Příroda, zvířata
Vydáno: , Karolinum
Originální název:

Liberté et inquiétude de la vie animale , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svoboda a neklid zvířecího života. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Adam84
17.05.2024 4 z 5

Kniha Florence Burgat nabízí exkurz do historie filosofického nahlížení animality (předně toho karteziánského a jeho následovníků), představu nového fenomenologického způsobu nahlížení animality a v neposlední řadě pro mne překvapivý a nový pohled na zajímavá témata s tím spojená, např. xenotransplantace, na kterou jsem měl do teď, přiznám se, jen povrchní názor.

To, zda úvahy v knize dokáží aspoň trochu přispět k lepšímu pochopení zvířeckosti, popřípadě k reformě práv zvířat, je na snadně, jen ti čtenáři se budou hledat obtížně, kniha je určena spíš užší, převážně vědecké komunitě.

whack
23.12.2021 4 z 5

Je to dôležitá kniha, ktorá môže pomôcť v porozumení oblasti práv zvierat, ale rozhodne to nie je kniha pre každého, pretože je to ťažká filozofia plná odborných termínov. Vhodné pre vysokoškolských študentov filozofie.


Izák Gellner
28.11.2020 5 z 5

Velice důležitá kniha, jejíž překlad do češtiny zdejší filosofická obec (a to nejen ta akademická, samozřejmě) potřebovala jako sůl. V sekundárních textech se běžně hovoří o epistemologickém nebo jazykově-analytickém obratu v dějinách filosofie; nedávno však někteří začali mluvit také o "animal turn" v rámci filosofie i sociálních věd - a je dobře, že se dostáváme k překladům knih, jež tento "obrat" ilustrují, rozvádějí a obhajují. Kniha Florence Burgat je v tomto kontextu skvělým úvodem do celé filosofické problematiky "animal studies" či "animal question", neboť nás průzračným a čtivým jazykem provází různými cestami tohoto nového způsobu tázání - od problému bolesti a morálního statutu ke zkoumání speficfických forem chování. Opírá se přitom nejen o "ryze" filosofické myslitele, jako jsou Hegel či Derrida, ale též o autory na pomezí filosofie a věd o živém, jako je Buytendijk, Uexkull, Canguilhem a Merleau-Ponty.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Svoboda a neklid zvířecího života v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených4x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x