Svetová výstava přehled

Svetová výstava https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236924/bmid_svetova-vystava-lZM-236924.jpg 4 54 54

Odohrávajú sa tridsiate roky nášho storočia. V New Yorku sa koná Svetová výstava, ktorá zanechala hlboké dojmy vo vtedy desaťročnom chlapcovi Edgarovi, za ktorým sa skrýva sám autor E. L. Doctorow. To ony ho inšpirovali, aby napísal román. Spracoval ich do minuciózneho obrazu rokov prežitých v New Yorku v Spojených štátoch na planéte Zem. Hrdina románu začína svoje rozprávanie od najranejších detských dojmov, a ako rastie, rozširuje sa aj jeho záber. Od matky, otca, brata, starej mamy a ostatných príbuzných prechádza ku kamarátom, okolitému svetu, technickým vynálezom, politickým udalostiam, prvej detskej láske a prvému krutému stretnutiu s rasovou nenávisťou. Na vykreslenie tohto všetkého si Doctorow zvolil zaujímavú kompozíciu. Celý príbeh rozprávajú jednotlivé postavy románu v krátkych kapitolkách, ktoré majú dokonale ucelenú formu - pripomínajú rodinné portréty v oválnych rámoch. Najnovšie dielo popredného amerického spisovateľa E. L. Doctorowa prekvapí čitateľa svojím lyrizmom. Napriek tomu je napísané v intenciách doterajšej autorovej tvorby, aspoň tej, ktorú náš čitateľ dôverne pozná z románov u nás preložených - Ragtime a Jazero potáplic.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

World's Fair , 1985


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svetová výstava. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

FirstDaw8ID
31.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Jedna z mála knížek, kde jsem se ve výběru hodně sekl a šlo to mimo mě...přitom třicátá léta vnímaná dětskýma očima včetně velkých historických událostí - to znělo moc zajímavě. Ve finále jsem ale jen vyhlížel konec. Edgarovo ocenění a nadšení z výstavy na konci je určitě zapamatovatelným bodem, ale jinak jsem zřejmě nebyl cílovou čtenářskou skupinou.

Radimka
30.09.2023 5 z 5

Rozkošná knížka, která mě nadchla, i když jsem od ní nic nečekala. Dětství v N.Y. 30 let očima malýho kluka. Ne všechno bylo růžové - nástup fašismu, problémy rodičů, hospodářská krize, ale přesto celek působí mile.


adelinka
03.08.2021 5 z 5

Príjemné čítanie, pohľad na New York v 30. rokoch., kde ešte len ako keby začínal život. Vnímanie malého Edgara (vždy ma veľmi baví pohľad detí na svet a životné situácie). A musím uznať, že ma dosť prekvapila aj svetová výstava v roku 1939. To muselo byť teda už vtedy dobre vymakané.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1986 - National Book Award (Fiction)


Kniha Svetová výstava v seznamech

v Přečtených67x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených8x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

E. L. Doctorow
americká, 1931 - 2015
2005  84%Ragtime
1987  84%Vítejte do Zlých časů
2010  80%Homer a Langley
2007  82%Pochod k moři
1999  83%Světová výstava