Světlo nad oceánem přehled

Světlo nad oceánem https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532797/bmid_svetlo-nad-oceanem-65d93a4e954a3.png 4 45 45

Ivy se vrací do rodného města, aby se postarala o dědictví po milované babičce Ruth. Musí se vypořádat nejen se vzpomínkami z dětství, ale i se vztahy, které před lety zpřetrhala. Spolu s ní se do městečka přižene i bouře a z moře se vynoří dávno ztracená loď. Na povrch začnou vyplouvat stará tajemství, která se přímo týkají také Ivy. Rozhodne se proto zjistit pravdu – o životě babičky Ruth, o historii hotelového rezortu, který její rodina kdysi vlastnila, ale i o sobě samé.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

The Brighter the Light , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Světlo nad oceánem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

michaelakoc
10.05.2024 4 z 5

Knihy ke čtení si vždy vybírám podle aktuální nálady. Tady jsem věděla, že si chci odpočinout od fantasy/romantasy a young/new adult, proto jsem si vybrala román, který rozplétá velká rodinná tajemství skrývající se za komplikovanými vztahy.

Máme zde ostrovy Outer Banks v Severní Karolíně a dvě dějové/časové linky. Jedna se odehrává v minulosti roku 1950 a druhá v současnosti v roce 2022 v období pár měsíců. Minulost je vyprávěna babičkou Ruth, které je v tu dobu 12 let, v současnosti už nežije. V přítomnosti její vnučka Ivy zdědila její dům a vrací se do Outer Banks, aby vyřídila všechny nezbytnosti.

Musím říct, že toto je jedna z mála knih, kde nevím, která dějová/časová linka mě bavila více, protože obě byly stejně skvělé. Já si během četby užívala přítomnost oceánu na každé jedné stránce a vlastně jsem ani nechtěla, abych příběh dočetla.

V minulosti Ruth žije se svými rodiči a vedou hotelový rezort Na Pobřeží, kde se každé léto sjíždí zajímavá skupina hostů. Toto léto se tam objeví Ruthina sestřenice Talley, zpěvačka Carlotta, rodina Manchesterů a další. Rychle zjišťujeme, že za nimi stojí ještě zamotanější minulost, která se postupně rozplétá.

Velké finále vyřeší až Ivy v přítomnosti. Ivy je kuchařka z New Yorku a Outer Banks opustila, když byla čerstvě plnoletá. Nechala tam svého přítele Matthewa, se kterým plánovala otevřít restauraci, svou nejlepší kamarádku Dani a babičku Ruth. I zde je mnoho křivd, které si budou muset dotyční vyříkat a nějak je vyřešit.

A samozřejmě na pozadí máme i lehkou romantickou linku, která se mi také moc líbila.

nada3314
03.05.2024 4 z 5

Romány Mary Ellen Taylor pro mě nejsou neznámé, přečetla jsem vše, co u nás vyšlo a stále mě překvapuje, jak jí to jde krásně od ruky. Mám moc ráda tyto oddechové příběhy, které v sobě mají nádech historie, a úplně nejvíc miluji, když se v knize objeví starý dům nebo sídlo, které někdo zdědí i když celý život netušil, že osoba, která jí takovýto dům odkázala vůbec, kdy žila. A toto Mary Ellen umí dokonale.

Zatím se jedná o první knihu, která byla trochu pomalejší. Opět zde máme dvě časové linie, ta ze současnosti mi tentokrát přišla zajímavější a to u Mary nebývá zvykem, většinou si nedokážu vybrat, která linie příběhu se mi líbila víc.
Ale i tak se četla úžasně, moc ráda jsem se za Ivy a Ruth vracela. Nechybí zde romantická linka, jak už jsme zvyklé, ale to k tomu patří, bez toho by to nebylo ono a vlastně i kvůli tomu to všechny čteme, že?

Kdo chcete tyto romány zkusit, určitě začněte třeba Domem v zátoce. U knih si 100% odpočinete a budete nadšené. Moc doporučuji jak tuto knihu, tak i ostatní knihy autorky. Mám je moc ráda.


intelektuálka
26.04.2024 4 z 5

Pro odpočinek jsem si vybrala divoké pobřeží Atlantiku....

S příběhem rodinného tajemství a vztahem mezi babičkou Ruth a vnučkou Ivy ....

Je možné zapomenout na dětství, první lásky či babiččinu lásku ?

Vyprávění se nese ve dvou liniích - za zvuků hudby s Frankem Sinatrou, Bingem Crosby či Billie Holiday .... a Ivy hledá rozhodnutí ....

A objevují se i dávná tajemství .... a možná i nová budoucnost ....

Pěkně jsem si opočinula u této knihy .... doporučím.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Další skvělý román od Mary Ellen Taylor právě vychází!

11.02.2024


Černočerné srdce, Za zamčenými dveřmi a další knižní novinky (6. týden)

04.02.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Světlo nad oceánem v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce85x
v Chystám se číst112x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

romantika

Autorovy další knížky

2021  86%Dům v zátoce
2021  83%Staré sídlo
2022  83%Domek u lesa
2024  85%Světlo nad oceánem