Svět v hrsti prachu přehled

Svět v hrsti prachu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116218/svet-v-hrsti-prachu-116218.gif 3 7 7

Kritická recepce díla Cormaca McCarthyho Romanopisec, scenárista a dramatik, laureát Pulitzerovy ceny Cormac McCarthy patří bezesporu k nejvýznamnějším americkým autorům současnosti. Monografie Svět v hrsti prachu si klade za cíl představit některé stěžejní zahraniční interpretace McCarthyho tvorby a současně analyzovat jeho románová díla ve světle vybraných filozofických a náboženských koncepcí, jako je kupříkladu křesťanská mystika, negativní teologie, učení Jakuba Böhma, dynamický vztah násilí a posvátna, motiv obětního beránka či eschatologická symbolika. Zdůrazňuje přitom jedinečnou rozmanitost a promyšlenou mnohoznačnost McCarthyho autorského stylu spolu s jeho četnými mytologickými a metafyzickými přesahy. Látka je pojednána takovým způsobem, aby poskytla přitažlivé a provokativní myšlenkové podněty laickému čtenáři i odborné veřejnosti. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět v hrsti prachu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

puml
30.06.2019 5 z 5

Dávám plný počet, i když objektivnější by byli tak ty čtyři hvězdy. Trochu mě mrzí to nízké hodnocení téhle velmi dobré, i když v lecčems jistě svérázné monografie. Mně se ale autorův styl líbil. Je to čtivý jako málokterá (třeba i lepší) monografie. Svěrák si počíná trochu jako Vladimír Suchánek při interpretaci filmů Andreje Tarkovského. Někdy snad až příliš okatě podsouvá těm příběhům různé symbolické a alegorické roviny, o kterých mám jisté pochybnosti, že to tak autor skutečně myslel. Není to tedy čtení pro každého, ale když se necháte unášet těmi obrazy a různými symbolickými náznaky, tak si četbu lze užít. Znalost Bible není na škodu. Cormac z ní vychází hodně. Některé ty rádoby východní náběhy jako soudce Holden jako Šiva, mi přišly mimo. Já myslím, a tím nijak nesnižuji Cormacovu znalost, že Svěrák to chytil za dobrý konec a věnuje se hlavně tomu biblickému vlivu. Vztahu jeho románů k těm starým a někdy už bohužel ne tak známým příběhům, které, když nic jiného, jsou skvostnou literaturou a hýří barvitým jazykem. A tam někde, řekl bych, je zřídlo, ze kterého se napájí Cormacova jedinečná imaginace, která ale není vlastně zas až tak jedinečná, když se do toho jeden notně ponoří, jako právě Svěrák, a poukáže na to množství literárních a filosofických aluzí v autorově díle. Ono je to dobré právě kvůli tomu, že to jakoby nic nového neříká. Autor (Cormac) prostě jen podoben starozákonním prorokům, jazykově vybroušeným stylem, útrpně a rozmrzele konstatuje neutěšený stav věcí. Doporučuji.

Crimble
20.06.2018 4 z 5

Tak např. tohle: "V transcendentní makrokosmické kontinuitě dochází ke splynutí prenatálního a posmrtného stavu; individuální lidská identita je zcela vymazána." - Ne, že bych tohle vyhledával a ne že bych tomuhle a mnohým dalším souvětím v této odborné studii tak úplně rozuměl. Chvílemi jsem se nad těmi badatelskými termíny až bavil. Na druhou stranu je třeba přiznat, že kniha mi přinesla mnoho nových informací a také mi pomohla nejedno McCarthyho zákoutí lépe pochopit. Hodnotím tedy kladně. Nejvíce mne bavila pasáž o Hraničářské trilogii a o No Country for Old Men.


Montezuma
14.10.2014 1 z 5

Klasický případ akademického kýče. Některé teze jsou tak absurdní a vycucané z prstu, až je to k pláči. Důkaz, že jistá forma nadinterpretace může být stejně směšná jako Ordinace v růžové zahradě.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Svět v hrsti prachu v seznamech

v Přečtených9x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst4x

Autorovy knížky

2011  60%Svět v hrsti prachu